| Foto: Google Maps
| Foto: Google Maps

Bollen lusten geen zout: afsluiting Leidse Vaart ook voor bootjes

Algemeen

regio ♦ Het Hoogheemraadschap van Rijnland sloot 10 augustus de Leidse Vaart af in verband met het zoutgehalte van het water. Zout oppervlaktewater tast de bollengrond aan. ''Bollen zijn daar erg gevoelig voor'', zegt Piet van der Poel voorzitter KAVB kring Bloembollenstreek.

Door Piet de Boer

De paar buitjes hebben het droogte probleem voor de land- en tuinbouw niet opgelost. Er dreigt nog steeds zout water naar de Duin- en Bollenstreek te stromen. Water uit de Haarlemmermeer is van nature verzilt. Het komt uit de ondergrond naar boven. Door de sloten te spoelen met zoet water wordt dit zoutige water afgevoerd of 'doorgespoeld'. Omdat er tekort water is moet het waterschap meer water 'vasthouden'. Gevolg: het water wordt zouter en zouter.

Om te voorkomen dat het zoute water verder zuidwaarts gaat en de bollenstreek bereikt is er nabij treinstation Heemstede bij de fietsbrug (Kohnstammlaan) een schot in het water geplaatst. De pijlers van de brug zijn voorzien van rood-witte linten en gele borden. Bootjes kunnen niet meer onder de brug door varen. De afsluiting tegen het zilte water uit Haarlem is een primeur. ''Dit hebben we niet eerder hoeven doen, voorzover ik weet'', zegt de ervaren Piet van der Poel.

Dijkgraaf Rogier van der Sande vindt de afsluiting vervelend voor de pleziervaart, maar noodzakelijk vanwege de enorme impact van verzilting op de land- en tuinbouw. Met de afsluiting van de vaart kan volgens de dijkgraaf ''grote schade aan hoogwaardige teelten zoveel mogelijk voorkomen worden.'' Bollen groeien namelijk niet op zout water.

Verzilting is op korte termijn niet opgelost

De afsluiting van de Leidse Vaart geldt tot nader order. Dijkgraaf Rogier van der Sande zei op 8 augustus: ''Dat het de komende dagen gaat regenen, wil niet zeggen dat de verzilting op korte termijn is opgelost. Dat gaat zeker nog weken duren.''

Uit de krant