Het belooft weer een mooie muzikale dag te worden op 't Vierkant. | Foto: pr
Het belooft weer een mooie muzikale dag te worden op 't Vierkant. | Foto: pr Foto: pr

Shantykorenfestival met Zeemanskoor De Torren

Activiteiten

Lisse ♦ Nog even en dan is het weer zo ver: inhaken en meezingen tijdens het shantykorenfestival in Lisse. Uiteraard is zeemanskoor De Torren, dat werd opgericht op 28 juni 2000, ook van de partij.

Het koor werd opgericht vanuit het C.O.M., Contact Oud Mariniers.

De Torren hebben als liefhebberij het zingen van zeemansliederen; die traditionele liedjes, waarmee zeelui op vroegere zeilvaart het roeiritme aangaven.

Met deze hartverwarmende liederen gaven zij uiting aan het verlangen naar enerzijds de wereldzeeën en anderzijds de veilige haven thuis. Het koor is samengesteld uit oud mariniers en vrienden, die met elkaar veel plezier hebben in het zingen van die zeemansliederen. Zaterdag 1 september bestaat het koor 18 jaar en op deze dag is het ook nog eens hun 564ste optreden. De Torren traden op bij diverse shantyfestivals: onder andere in Noordwijkerhout, Nunspeet en Scheveningen, tijdens de fietsvierdaagse in Laren (Achterhoek), de Marinedagen in Den Helder en voor diverse lustrumvieringen van het C.O.M. in de Rotterdamse Ahoy.

De Torren hebben inmiddels twee cd's opgenomen: De Torren Los en De Torren Op Drift. Meer info over deze cd's of boekingen via: info@detorren.nl. Tijdens het Shantyfestival Lisse 2018 treden naast De Torren ook het VOC uit Vijfhuizen en ´t Joppekoor uit Warmond op.

Het evenement wordt voor de derde gehouden en vindt plaats op het Vierkant aan de Heereweg. Tijdens de wisselingen van de koren zorgt een dj dat de muzieksfeer er lekker in blijft. Er is een infokraam van de Torren en eventueel voor de andere koren, waar ook diverse cd's te koop zijn.

Verder is er een bar op het plein, waar consumpties met een muntje afgerekend kunnen worden. Na ontvangst in Museum de Zwarte Tulp zullen de koren zich opstellen voor een korte wandeling naar het podium op 't Vierkant, waar de muzikanten van de Torren al aanwezig zijn. Voor de opening is burgemeester Lies Spruit uitgenodigd. Zij zal om 10.55 uur dit festival openen. De Torren staan dan al op het podium klaar om de wals: 'Lisse, ik hou van Lisse' te zingen.

Uiteraard is gezorgd voor zitplaatsen. Het dagprogramma wordt ter plaatse uitgedeeld.

Om 17.00 uur is de afsluiting en zingen alle koren gezamenlijk nog enkele nummers.

Organisatie

Het geheel wordt georganiseerd in samenwerking met de Horeca van 't Vierkant , Museum de Zwarte Tulp, Eva Rusman (centrummanager Dorpshart Lisse) en buurtregisseur Monique van der Weijden van de Gemeente Lisse.

De Torren tijdens het Shantykorenfestival in Noordwijkerhout in 2016. | Foto: archief

Uit de krant