Ad Boemaars, René Schrama en Bart Siemerink openden het evenement bij Kasteel Keukenhof.
Ad Boemaars, René Schrama en Bart Siemerink openden het evenement bij Kasteel Keukenhof. Foto: Arie in 't Veld

Dahliashow bij Kasteel Keukenhof

Activiteiten

LISSE • De dahlia is afgelopen dagen in Lisse flink in het zonnetje gezet. En dat is terecht, want het is een prachtig product dat het prima doet op de vaas, en in de tuin tot het invallen van de vorst kan bloeien.

Door Arie in 't Veld

Een evenement met impact waren de dahliadagen die bij Kasteel Keukenhof werden gehouden in samenwerking met het Collectief Dahliakwekers en Bloemencorso Zundert. Ongeveer 150 dahlia's staan daar nu nog in bloei en zorgen tot oktober tot een grote bloemenpracht.

Kunstwerk
De eerste dahliadagen op het landgoed werden geopend door Bart Siemerink (directeur Keukenhof), Ad Boemaars (Corso Zundert) en René Schrama (Holland Dahlia Event). Als officiële openingshandeling werd de laatste dahlia gestoken in een groot kunstwerk dat werd gemaakt door Corso Zundert.

Bij de opening zei Keukenhof-directeur Bart Siemerink donderdag dat vorig jaar met betrokkenen de eerste contacten voor deze show werden gelegd. "Keukenhof wil op zo breed mogelijke schaal bloemen in de schijnwerpers zetten. Dat geldt in grote mate voor de voorjaarsbloeiers, maar ook in de zomer is er het nodige aan de hand."

Promotie
René Schrama van het Holland Dahlia Event legde uit dat het doel van de organisatie is om stappen te nemen om de band tussen handel en kwekerij te bevorderen en de promotie op te schroeven. Ad Boemaars van het Bloemencorso Zundert, dat op 2 september weer rijdt, vertelde dat dit corso al sinds 1967 een groot succes is. "We konden niet een immens grote praalwagen van 19 meter lang naar Keukenhof transporteren, maar wel een deel van de bloemenpracht van die praalwagens om deel uit te maken van de opening."

Goed instrument
De dahlia's bij het kasteel zijn onder uiteenlopende omstandigheden geplant. Siemerink: "Dit is gedaan om het effect te beoordelen en we zien nu dat showen op deze manier een goed instrument is om de dahlia te promoten. En deze show bij het kasteel is wellicht de eerste stap op weg naar een traditie."

Naast de show bij het kasteel waren intussen op diverse plekken in het dorp zeer kleurrijke dahliamozaïeken gerealiseerd. Wellicht na de traditie van het voorjaar met hyacinten de geboorte van een nieuwe traditie, want om deze prachtige kleurencombinaties te maken zijn er in Lisse en de regio jaarlijks vele dahliasoorten in alle mogelijke kleuren, soorten en maten voorhanden. Me dunkt: nieuwe uitdagingen voor een dorp dat bloemendorp wil worden genoemd!

Uit de krant