Martha van Dijk is als vrijwilliger aan de slag gegaan bij WelzijnsKompas. Ze is er welzijnscoach en helpt inwoners weer zelf te ondernemen.
Martha van Dijk is als vrijwilliger aan de slag gegaan bij WelzijnsKompas. Ze is er welzijnscoach en helpt inwoners weer zelf te ondernemen. Foto: pr

Welzijnscoaches helpen inwoners weer op weg

Human Interest

REGIO • Toen Martha van Dijk het oproepje van WelzijnsKompas in de krant las, wist ze meteen dat dit het vrijwilligerswerk was dat ze zocht. "Als welzijnscoach loop je een klein stukje met iemand op, zodat hij of zij het aandurft om zelf weer in actie te komen. Dat is prachtig werk."

Vaak gaat het om mensen die bij de huisarts komen met klachten die niet met medicijnen zijn op te lossen. "Iemand kan zich bijvoorbeeld lusteloos voelen, omdat hij het idee heeft dat hij niet zinvol bezig is. Of eenzaam zijn en de eerste stap naar buiten niet durven zetten." Dan kan een welzijnsrecept uitkomst bieden. "Voor zo'n gratis welzijnsrecept kun je gewoon terecht bij je huisarts of praktijkondersteuner in Hillegom en Lisse. Die verwijst door naar de welzijnsadviseur van WelzijnsKompas. Ik vind het geweldig dat die link tussen huisarts en welzijn er nu is en dat ik daaraan mag meewerken."

Martha en haar collega-welzijnscoaches komen in beeld na de eerste intake. Ze krijgen informatie over iemands persoonlijke situatie en waar het coachingstraject op gericht moet zijn, zonder dat ze inzage hebben in medische dossiers. Martha kreeg met andere vrijwilligers een interne training bij WelzijnsKompas. Daarbij leerden zij de sociale kaart van Hillegom en Lisse kennen, en ze deden rollenspelen om communicatief sterker te worden en eigen grenzen te bewaken.

Inmiddels heeft Martha de eerste mensen weer kosteloos op weg geholpen. Soms gaat dat in kleine stapjes, vertelt de gepensioneerde psycholoog. "Zo werd ik gekoppeld aan iemand die graag zelf met de scootmobiel naar het cultureel centrum wilde, maar daar fysiek nog niet toe in staat was. Dan zoek je samen naar tussenstappen. Het gaat erom dat mensen uiteindelijk zélf gaan ondernemen; niet dat je ze aan de hand blijft houden."

Mensen komen in beweging, daar gaat het om. "Het uitgangspunt is 'wat kan wél'. Laatst zei ik tegen een mevrouw dat ik zeker wist dat ze nog veel voor anderen zou kunnen betekenen. Ik zag haar helemaal opbloeien." Martha houdt van de uitdaging om iets te bereiken met mensen die het zelf niet meer verwachten. "Je speelt met mogelijkheden en het is prachtig als het lukt. Maar als het niet lukt, probeer ik niet teleurgesteld te zijn. Uiteindelijk is de klant zelf verantwoordelijk."

Voor informatie kan men contact opnemen met Hilde Koudijs, coördinator/medewerker vrijwillige inzet: h.koudijs@welzijnskompas.nl of telefonisch via 0252-757100.

Uit de krant