Het nieuwe schooljaar werd symbolisch geopend met bellenblaas, waar ook wethouder Jolanda Langeveld (blauwe spijkerjack) vrolijk aan meedeed.
Het nieuwe schooljaar werd symbolisch geopend met bellenblaas, waar ook wethouder Jolanda Langeveld (blauwe spijkerjack) vrolijk aan meedeed. Foto: Esther Akerboom

Verkeersveiligheid extra onder de aandacht gebracht bij opening nieuw schooljaar

Onderwijs

KINDEREN • Het nieuwe schooljaar werd donderdag op basisschool De Lisbloem symbolisch geopend door wethouder Jolanda Langeveld, door de nadruk te leggen op veiligheid voor schoolkinderen in het verkeer. De spandoeken van Veilig Verkeer Nederland die sinds twee weken overal hangen, heeft weggebruikers er al op geattendeerd dat de scholen weer zijn begonnen.

Door Esther Akerboom

De kinderen van De Lisbloem wisten wat er ging gebeuren en stonden al om half negen klaar op het plein, in afwachting van de wethouder. Nadat haar vraag "Vinden jullie het leuk op school?" met een luid en duidelijk "Jaaaaa" was beantwoord, legde Langeveld uit waarom ze er was. "Nu de scholen zijn begonnen, is het weer extra druk op de weg. Het is goed opletten en nadenken geblazen voor de automobilisten. Maar niet alleen voor hen, ook op de fiets moet je goed opletten; vergeet dus niet om je hand uit te steken en goed om je heen te kijken voordat je de hoek omgaat. Het is weer erg wennen na de vakantie, maar doordat er met deze campagne van VVN aandacht wordt besteed, gebeuren er minder ongelukken." Na dit officiële gedeelte mochten de kinderen zich uitleven met bellenblaas en het was een mooi gezicht.

Aantoonbaar effect
"We eindigden vorig schooljaar met het thema Verkeer", vertelde leerkracht en verkeerscoördinator van de Lisbloem, Patricia van der Geer. "De kinderen zagen de posters hangen en zo zaten ze er meteen weer in. Het is toevallig dat de opening net op onze school is."

De gemeente kiest elk jaar een andere school om de campagne van VVN onder de aandacht te brengen. "Het blijkt dat de campagne echt een aantoonbaar effect heeft. Na zo'n rustige periode moet iedereen weer wennen aan de verkeersdrukte en is het goed om mensen daar extra alert op te maken", aldus Langeveld. "Het is natuurlijk een serieus onderwerp, maar met zo'n ludieke actie als dit kun je het heel goed bij de kinderen onder de aandacht brengen."

Een andere aanwezige was Cees van Sluis, coördinator voor VVN in Lisse. Hij wil er graag op wijzen dat er voor senioren de mogelijkheid is om een opfriscursus te doen en het zodoende nog veiliger te maken op de weg. "Voor 15 euro kunnen 65-plussers hun verkeerstheorie ophalen, een ogen-, gehoor- en reactietest doen en een half uur rijden met een officiële rijinstructeur en feedback krijgen." Wie interesse heeft kan hem bellen op 06-24175416.

Uit de krant