Sabine en Yvonne uit Lisse verhuizen eind oktober naar Slowakije waar ze een vakantieboerderij beginnen.
Sabine en Yvonne uit Lisse verhuizen eind oktober naar Slowakije waar ze een vakantieboerderij beginnen. Foto: Esther Akerboom

Van flat in Lisse naar vakantieboerderij midden in de natuur

Algemeen

EMIGREREN • Sommige mensen hebben dromen en daar blijft het dan ook bij. Andere mensen maken hun dromen daadwerkelijk waar. Tot die laatste groep behoren Sabine en Yvonne van der Laan. Zij verruilen eind oktober hun flat met balkon voor een vakantieboerderij met een enorme lap grond van 5000 vierkante meter, midden in de natuur van Slowakije.

Door Esther Akerboom

Ze zouden zo in het tv-programma 'Ik vertrek' passen, deze ondernemende Lissese dames die elkaar al kennen sinds hun 13e en sinds 2011 een stel zijn. Het programma was niet de trigger voor hun wilde plannen. "Ik mag er graag naar kijken, maar dan vooral om te zien hoe het niet moet", lacht Yvonne. "We wilden gewoon graag iets voor onszelf hebben, waar we kunnen leven met de natuur, de seizoenen, met dieren, en waar we kunnen werken. We hebben dit gevonden in het kleinste stadje van Slowakije, Módry Kameñ."

"Het land trekt ons allebei", vertelt Sabine enthousiast. "We waren er al een paar keer geweest en vonden het er prachtig. Toen we iets wilden gaan kopen hebben we verschillende landen vergeleken en gelet op het landschap, de voor- en nadelen en de prijzen. We kwamen op Slowakije uit omdat het een prachtig land is, het behoort tot de EU en ze hebben gewoon de euro. De taal leren we van een Slowaakse dame die hier woont. Het is redelijk makkelijk te leren."

Yvonne vond de boerderij via internet en in maart 2016 werd tot de koop overgegaan. "We zochten iets wat niet vlakbij een stad lag, maar ook niet al te afgelegen. Deze boerderij ligt 10 minuten bij de grote stad vandaan, maar midden in de natuur. Er is een beek met een eigen brug gemaakt van een oud treinstel. Samen hebben we die gerenoveerd zodat hij goed te gebruiken is. De boerderij zelf ligt halverwege een berg en er staan nog drie bergen omheen. De vallei kleurt met de seizoenen mee en de zon schijnt er de hele dag."

Bij de boerderij komen drie vakantieverblijven, die vanaf het voorjaar de verhuur in gaan. De oude koeienstal is inmiddels al aardig verbouwd door Yvonne en haar vader John, die al meerdere keren heeft geholpen. "Samen hebben we er een nieuw dak opgezet en er zitten een douche en toilet in. Op het terrein is een bron van 35 meter diep gemaakt om ons van water te voorzien, er kwam een man met een wichelroede om de goede locatie te bepalen. Ik heb een keuken in ons woonhuis geplaatst en daar zijn inmiddels ook een douche en toilet aanwezig. De rest willen we realiseren als we er wonen."

En die toekomstplannen zijn niet mis. "De stal wordt een verblijf voor grote gezinnen. Dan willen we nog een herdershut neerzetten, een soort 'pipokar', maar dan meer aangepast aan de natuurlijke omgeving. In de rustige maanden willen we in de berghelling een echt hobbithuis maken." Ook de veestapel, die nu alleen bestaat uit hond Beau en kater Ko, zal drastisch worden uitgebreid. "We willen kippen, geiten en een huisvarkentje. En ook heel graag twee koeien, zodat we onze eigen kaas kunnen maken, want echte Hollandse kaas vind je niet in Slowakije. Die moet rijpen en daarvoor zijn de mensen daar veel te ongeduldig", aldus Yvonne.

Het is vooral de sfeer die Sabine erg aantrekt. "Het is er pittoresk kneuterig en schattig. En ook nog ouderwets. Het ademt een beetje de sfeer van het huis Dever op Monumentendag. Er zijn in de omgeving burchten en kastelen te bezoeken en er zijn zwavel- en natuurbaden. Er is genoeg te zien en te doen in de omgeving. Het is zelfs mogelijk om er met het vliegtuig te komen, want we zitten ongeveer anderhalf uur van Boedapest."

Voor het hele verhaal, informatie en reserveringen, kijk op www.natuurlijkslowakije.nl.

Uit de krant