Wethouder Jeanet van der Laan ondertekent het convenant.
Wethouder Jeanet van der Laan ondertekent het convenant. Foto: Arie in 't Veld

Gemeente Lisse ondertekent convenant aardgasvrij

Duurzaam & Groen

DUURZAAM • Net als de andere gemeenten in de regio Holland Rijnland wil Lisse in 2050 aardgasvrij zijn. Daartoe is door vertegenwoordigers van alle gemeenten een handtekening onder het convenant gezet, zoals vorige week dinsdag door wethouder Jeanet van der Laan.

Door Arie in 't Veld

Met dit convenant gaat Lisse zich samen met partijen als de provincie en Liander inzetten voor een aardgasvrije regio. Wethouder Jeanet van der Laan hierover: "In Lisse willen we dat onze nieuwe en bestaande woningen aardgasloos zijn. Samen met inwoners, Stek en ondernemers gaan we hiervoor een plan maken. Ook zullen we inwoners ondersteunen met informatie over hoe zij dit in hun eigen woning aan kunnen pakken." De wethouder zegt ook dat het allemaal nogal ingewikkeld is om te realiseren. "Dit speelt in heel Nederland. Er zullen dus specialisten ingeschakeld moet worden om de antwoorden te vinden. In elk geval is het nu bij wet zo geregeld dat nieuw te bouwen woningen vanaf afgelopen 1 juli niet meer op aardgas worden aangesloten. Nu verstrijkt er aardig wat tijd tussen het bedenken van een nieuwbouwwijk en het daadwerkelijk bouwen. Toch wil Lisse zich inspannen om ook nieuwbouwwoningen die al voor juli 2018 in de procedure zaten, zoveel mogelijk aardgasvrij te maken." Van der Laan zegt dat er een grote opgave ligt voor bestaande gebouwen. "Hiervoor gaat Lisse de komende jaren een warmtevisie maken. Daarin staat of een buurt voor of na 2030 van het aardgas afgaat en welke duurzame warmtebron in de plaats komt van het aardgas. Deze warmtevisie en uitvoeringsplannen willen we samen met inwoners en ondernemers maken. De gemeente zal in de komende jaren dan ook een beroep doen op de inzet van onze inwoners en ondernemers. Met elkaar maken we Lisse duurzaam en toekomstbestendig." Van der Laan wijst op particuliere initiatieven zoals in de Fazantstraat. Daar besloot één bewoner over te gaan op alleen elektriciteit. "En dat is overgenomen door de eigenaren van 40 andere woningen die hiervoor een subsidie ontvangen van Holland Rijnland."

Van der Laan verfoeit overigens het idee om de ozb te verhogen als er bijvoorbeeld zonnepanelen worden geplaatst, zoals in de landelijke media aan de orde wordt gesteld. "De verhoging van de ozb om deze reden lijkt me ongewenst."

Uit de krant