Afbeelding

Gasloos? Wie betaalt dat?

Column

Vorige week werd het voornemen bekend dat Lisse evenals de andere gemeenten in Holland Rijnland wil dat huizen gasloos worden. Wethouder Jeanet van der Laan is een groot voorstander van duurzaamheid en een voorvechtster van dit soort initiatieven.

De vraag is echter wel hoe je dat binnen een jaar of dertig voor elkaar gaat krijgen. Koken zal in de toekomst uitsluitend nog elektrisch gebeuren. Ook zullen vanaf 2035 er geen 'fossiele' auto's meer worden verkocht. Over onder andere stinkende en beslist milieuvervuilende scooters en brommers wordt niet gesproken. Daar sta je dan met je goeie gedrag.

Het vooruitzicht dat je voor enorme kosten komt te staan als je een eigen huis bezit en het nodige moet aanschaffen om gasloos te raken. Of wonen in een huurhuis waarvan de verhuurder dus voor de noodzakelijke verandering verantwoordelijk is, maar de huurder er toch het nodige in de portemonnee zal merken. Van der Laan ging hier vorige week dinsdag tijdens de presentatie niet verder op in, maar dat dit de burger handen vol geld gaat kosten, is zeker. Maar, zo zult u zeggen, we zijn dan wel van de gaskosten af en bewijzen het milieu een goede dienst. De andere kant van de medaille is echter dat de elektriciteitsrekening aanmerkelijk hoger zal uitpakken en 'Rupsje nooit genoeg' in Den Haag weet u te vinden met allerlei verhogingen. Milieu of niet. "De warmtevisie en uitvoeringsplannen die er in Lisse komen willen we samen met inwoners en ondernemers maken. Inwoners en ondernemers gaan hier het nodige van merken. Zij zullen de komende jaren aanpassingen aan hun huis of bedrijf gaan doen. Bijvoorbeeld het gasfornuis inruilen voor een elektrisch fornuis of het installeren van een warmtepomp", zo sprak de wethouder dapper. "De gemeente zal in de komende jaren dan ook een beroep doen op de inzet van onze inwoners en ondernemers. Met elkaar maken we Lisse duurzaam en toekomstbestendig."

Volgens het landelijke plan zijn nieuwe wijken het eerst aan de beurt. Dus geen gas meer in nieuwbouw. Daarna volgen woonblokken waar grote renovaties zijn voorzien. In 2050 moet de hele operatie zijn afgerond. Dat is nog enigszins voor een deel te regisseren. Anders wordt het als de gemiddelde eigenwoningbezitter hierop wordt aangesproken. Die zit niet op dit soort berichten te wachten. En al helemaal niet als, zoals landelijk bekend werd, gemeenten van zins zijn om de aangeschafte zonnepanelen via de WOZ te belasten. Want geld zal er op tafel komen. Hoe dan ook. Van der Laan vertelde dat Lisse hiervan geen voorstander is. Een beetje naïef wellicht, want het is maar de vraag hoe toekomstige gemeentebesturen daar over denken.

Ik weet het: als Bombarie heb ik er normaal gesproken niet zo'n behoefte aan om over de dorpsgrenzen te kijken, maar het ondertekenen van het convenant door Van der Laan maakt dat voor deze keer anders. Het lijkt nu allemaal in sneltreinvaart dichterbij te komen en het is niet langer een ver-van-ons-bed-show. Ik wens nu al de deelnemende gemeenten binnen Holland Rijnland alle succes met de omschakeling, maar meer nog u als ingezetene die op de een of andere manier hiermee te maken krijgt en blijft zitten met de vraag: gasloos, wie betaalt dat?

Reageren? arie.thea.veld@ziggo.nl

Uit de krant