De orgelpijpen van het Adema-orgel in de monumentale Sint-Agathakerk.
De orgelpijpen van het Adema-orgel in de monumentale Sint-Agathakerk. Foto: Arie in 't Veld

Groots muzikaal festijn in Agathakerk

Cultuur

ORGEL • Sinds het monumentale Frans-romantische Adema-orgel in 2011 door de firma Adema in Hillegom werd gerestaureerd, mag de Stichting Vrienden van het Adema-orgel zich in een groeiend aantal belangstellenden verheugen bij de diverse concerten.

Door Arie in 't Veld

"En die belangstellenden komen uit het hele land", aldus Frank Mélotte, voorzitter van de stichting. "Men is - terecht - zeer gecharmeerd van de klanken van het uit 1914 stammende orgel en ook onze speelmiddagen mogen zich verheugen in een goede belangstelling. Ook dan komen de mensen uit het hele land. Dat geldt tevens voor gerenommeerde organisten zoals Jab van Hage uit Utrecht en Ben van Oosten uit Den Haag en vele andere grote namen."

De voorzitter vertelt ook dat de stichting wordt gevormd door een aantal enthousiaste mensen die er alles aan doen om de kracht en pracht van het orgel breed uit te dragen. "In dat kader zijn er al de concerten en speelmiddagen, maar we hebben het ook op ons genomen om minstens eenmaal per jaar een aansprekend concert te verzorgen. Niet in de laatste plaats ook om onze dank aan de gemeenschap en andere sponsors uit te dragen voor het financieren van de kostbare restauratie." Secretaresse van de stichting Marianne Schippers zegt daarover dat op zaterdag 6 oktober weer zo'n evenement plaatsvindt. "Organist Arjan Veen zal dan zowel solistisch als met sopraan Lieke van Oostenbrugge en het projectkoor Adveniat Musica onder leiding van Rienk Bakker het concert verzorgen. Dit koor treedt op bij vele concerten, maar op projectmatig niveau. Dit betekent dat de samenstelling nog wel eens wisselt. De organisatie is in handen van Stichting Vrienden van het Adema-orgel. De toegang is gratis; wel is er een collecte om de onkosten te bestrijden."

Bestuurslid/penningmeester Cor de Vries zegt dat met name de bezoekers van de concerten al vele malen om zo'n concert hebben gevraagd. "En nu is het dan zo ver. Het programma is zeer veelzijdig en voor iedereen toegankelijk." Het hoogtepunt van deze avond is de vertolking van het veertig minuten durende en ontroerende Requiem Op. 9 (1947) van Maurice Duruflé. Verder is het koor te beluisteren in het gewijde Salve Regina van Francis Poulenc. Arjan Veen zal als orgelsolist optreden met de Psalm-Prelude set 2 no. 3 van Herbert Howells en Les Enfants de Dieu (uit La Nativité du Seigneur) van Olivier Messiaen. Tot besluit speelt hij de beroemde Prélude et Fugue sur le nom d'Alain Op. 7 van Maurice Duruflé. "Organist, sopraan, koor en dirigent staan garant voor een hoogstaande en meeslepende uitvoering", aldus De Vries.

Voor dit unieke concert is nauwelijks een mooiere locatie denkbaar dan de Sint-Agathakerk. Volgens bestuurslid Herman van der Horst is dat uiteraard vanwege het orgel en de sfeer van de monumentale kerk, maar ook vanwege de prachtige akoestiek. Stichting Vrienden van het Adema-orgel nodigt jong en oud uit om deze avond mee te maken. "Het wordt een oecumenisch feestje met een lage drempel, omdat de toegang gratis is." Het concert begint om 20.15 uur.

Uit de krant