Nu een rotonde, maar vroeger…?
Nu een rotonde, maar vroeger…? Foto: archief SVvOH

Een rondje Hillegom – nee, wel tien rondjes!

Column

Onlangs is Hillegom een nieuwe rotonde rijker geworden, waarop de nieuwbouwwijk Ringoevers radiaal aansluit middels de Ringvaartlaan, evenals de Olympiaweg en de Einsteinstraat. En binnen een maand na ingebruikname was er al een aanrijding te betreuren waarbij een meisje van haar fiets werd gereden door een auto.

Toch zijn volgens onderzoeken bibeko-rotondes (rotondes binnen de bebouwde kom) "met fietsers in de voorrang" over het algemeen veilig te noemen. Er is veel commentaar van Hillegommers op deze rotonde die volgens dorpsgenoten te dicht bij de rotonde in de Meerlaan ligt. Eigenlijk zijn dit geen twee rotondes, maar een botonde. Dat is de term voor twee rotondes die kort bij elkaar liggen, in de vorm van een hondenbot. De botonde staat ook wel bekend onder de naam hondenbot of kluifrotonde.

Nederland telde in 2012 ruim 4.300 rotondes bij 16,75 miljoen inwoners (1 rotonde op 3.895 inwoners). Hillegom telt er nu 10, en dat is een verhouding van 1 rotonde op 2.192 inwoners. Onze dorpsgenoten hebben daarmee veel meer rotondes te verstouwen ten opzichte van het landelijk gemiddelde.

Een rotonde is overigens een prima plek om het Zorgeloos Groen toe te passen. Hiermee is de gemeente Hillegom in 2015 gestart en intussen genieten Hillegommers al een paar jaar van bermen en rotondes die het hele jaar rond zijn voorzien van passende beplanting die ieder seizoen varieert. Ook bijen en vlinders doen hun voordeel ermee, wat de biodiversiteit in de omgeving ten goede komt.

Veel rotondes binnen ons dorp zijn ter vervanging van verkeerssituaties die voorheen met verkeerslichten werden geregeld, voornamelijk kruispuntoplossingen. Er zijn er ook die in driesprongen zijn gelegd, zoals bij de Jozefkerk (Hoofdstraat, Leidsestraat, Van den Endelaan) en bij de Olympiaweg/Hillinenweg.

Wanneer een rotonde eenmaal een aantal jaren in gebruik is, is het soms moeilijk om nog voor de geest te halen hoe de verkeerssituatie was voor de aanleg ervan. Eigenlijk geldt dat voor de meeste verkeerssituaties. Het is dan ook altijd leuk om foto's te zien van toen-en-nu. Stichting Vrienden van Oud Hillegom maakt dat wekelijks mee wanneer bezoekers de weg naar Kwekerij Veelzorg weten te vinden met vragen over de geschiedenis van Hillegom en haar bewoners. En ook onze vrijwilligers doen gretig mee met de vraag "waar was dat eigenlijk, toen?".

Vorig jaar hebben de Vrienden op initiatief van Frank Evers een kalender "Hillegom Toen en Nu" voor 2018 samengesteld. Want dat werd volgens Frank wel weer eens hoog tijd. En het succes van die kalender heeft geleid tot de wens om ook voor 2019 zo'n kalender samen te stellen, waar de Vrienden van Oud Hillegom opnieuw met plezier mee aan de slag zijn gegaan. Natuurlijk met andere straatbeelden dan in de vorige kalender - opnieuw een feest der herkenning voor de oudere Hillegommer en leuke historische informatie voor de jongere en nieuwere Hillegommer. Vanaf november is de kalender bij The Readshop te koop.

Benieuwd naar meer foto's van Hillegom van vroeger? Kom dan vooral eens langs bij de Vrienden op de dinsdagavonden. Graag tot ziens op Veelzorg!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.

Uit de krant