Na afloop van zijn optreden signeert Jozua Douglas natuurlijk.
Na afloop van zijn optreden signeert Jozua Douglas natuurlijk. Foto: Esther Akerboom

Kinderboekenschrijver Jozua Douglas zet bieb op stelten

Cultuur

VRIENDSCHAP • Tijdens de 54e editie van de Kinderboekenweek die vorige week werd gehouden met het thema 'Vriendschap', organiseerde de Bibliotheek Bollenstreek leuke activiteiten voor kinderen. In Lisse konden kinderen woensdagmiddag terecht om op de foto te gaan op de cover van hun favoriete boek, via een groen scherm. De kleintjes werden voorgelezen en zij konden kleuren en knutselen. Hoogtepunt was het bezoek van kinderboekenschrijver Jozua Douglas, die spannende en fantasierijke boeken voor kinderen in alle leeftijden schrijft. Het kinderboekenweekgeschenk 'De Eilandenruzie' is van zijn hand.

Door Esther Akerboom

Dat hij populair is bleek wel uit het grote aantal kinderen dat een kaartje had gekocht om bij zijn optreden te zijn. En dat stelde niet teleur. Hij trakteerde de kinderen op filmpjes, anekdotes en schrijftips en trapte af met de vraag of de kinderen wisten hoeveel exemplaren van het boekenweekgeschenk gedrukt waren. De antwoorden liepen nogal uiteen, van 100 tot wel 17 miljoen. Het goede antwoord was 350.000, een stapel nog hoger dan de Alpe d'Huez, aldus Douglas. Het boekenweekgeschenk, deel vijf uit de serie 'Costa Banana' bleek een spannende voorgeschiedenis te hebben. "Doordat deel vier gestolen was door een van de spionnen uit deze serie, moest ik aan een nieuw boek beginnen. Het moest af zijn voor de Kinderboekenweek en daarom is het zo dun geworden", grapte hij. "Het thema is vriendschap en dit boek gaat over spionage. Om spion te zijn moet je vrienden worden met mensen van wie je iets te weten wilt komen. Vertrouw dus nooit je vrienden", gaf hij de kinderen met een knipoog mee.

Inspiratie
Vervolgens liet Douglas zien waar hij de inspiratie voor zijn boeken vandaan haalde. Dit varieerde van het opschrijven van zijn invallen in zijn telefoon tot het bezoeken van een spionagewinkel. Natuurlijk had hij enkele spionagetrucjes meegenomen om te laten zien, zoals een hol muntje van 50 cent waarin vroeger briefjes en nu micro-SD-kaartjes in doorgegeven kunnen worden. "Soms wil ik dingen waar ik over schrijf zelf leren, bijvoorbeeld telekinese, het met gedachtekracht laten bewegen van dingen. Dan móet ik weten hoe dat werkt", vertelde Douglas de kinderen, wat hij vervolgens demonstreerde door een pen van de tafel te 'denken'. Harm, een van de kinderen, wilde het ook wel eens proberen. "Je moet in gedachten die pen helemaal verrot schelden", was de tip van Douglas, en het werkte echt. Dat hij daarna de truc uitlegde mocht de pret niet drukken. Bij de vragenronde kwamen de kinderen te weten dat het lievelingsboek van Douglas 'De Heksen' van Roald Dahl is, dat hij van die vrolijke overhemden draagt omdat dat bij zijn imago hoort en dat hij eigenlijk geitenboer wilde worden, totdat een klasgenootje hem, nadat hij voor de klas iets had verteld, zei dat hij een echte schrijver was. "Dus toen wist ik wat ik was. Een schrijver. En dus hoefde ik verder niks meer te worden!"

Na afloop mochten de kinderen hun boeken laten signeren en kregen ze een kaart met handtekening. De bieb kan terug kijken op een zeer geslaagde middag.

Uit de krant