Een gedeelte van de startpagina van de nieuwe website oudlisse.nl van de VOL.
Een gedeelte van de startpagina van de nieuwe website oudlisse.nl van de VOL. Foto: Nico Groen

Nieuwe website voor "Oud Lisse"

Column

ONLINE • De nieuwe website van de Cultuur-Historische Vereniging "Oud Lisse" is online. Hij is te vinden op www.oudlisse.nl. Dankzij Nico Valstar, die in 2017 is overleden, heeft de vorige website jarenlang goede dienst bewezen. Die site was echter niet meer van deze tijd en lastig te onderhouden.

De nieuwe website heeft een fris uiterlijk gekregen en een eenvoudige, duidelijke structuur. Er is een moderne techniek toegepast waardoor de site zich aanpast aan het gebruik op een pc, een tablet of een telefoon. Ook is het beheer veel eenvoudiger geworden, waardoor de redacteuren makkelijk en snel berichten kunnen toevoegen.

Hoofdmenu
De indeling van de website is te zien in het Hoofdmenu. Deze heeft de volgende onderwerpen: Nieuws, Monumenten, In beeld, Historie en Publicaties. Ieder onderwerp heeft een eigen ruimte in de Startpagina. Van ieder onderwerp worden de recente berichten en artikelen getoond. Op de site is per onderwerp een archief beschikbaar met alle berichten en artikelen van dat onderwerp.

Goede zoekfunctie
Ook is een krachtige zoekfunctie beschikbaar. Door een zoekwoord in te tikken worden alle berichten en artikelen, waar dit woord in voorkomt, getoond met een korte samenvatting. In de voet van de Startpagina zijn nog meer onderwerpen te vinden, zoals Over de VOL, Lid worden, Contact, Nieuwsblad en Boeken. Bij Nieuwsblad staat niet het Nieuwsblad van de VOL zelf vermeld, maar per Nieuwsblad komt er in de toekomst een inhoudsopgave met een samenvatting van de artikelen beschikbaar.

Aanvullingen in de toekomst
De nieuwe website is nog niet af, hoewel er nu al meer dan 600 berichten en artikelen beschikbaar zijn, waaronder de columns van Sporen van vroeger van het LisserNieuws. Dat zijn er ondertussen bijna 100. Ook een index van persoonsgegevens voor een groot aantal personen met de publicaties waarin zij voorkomen, zal worden toegevoegd. Deze index is gemaakt door Rob Pex.

Ervaringen opdoen
De website zal dus nog groeien en nog belangrijker worden voor de bezoekers en de VOL. Van belang is om nu ervaringen op te doen om het geheel te verbeteren en fouten te herstellen. Mocht u fouten in de tekst of bij de foto's vinden, wilt u dit dan melden bij de VOL. Met foto's zijn we zo zorgvuldig mogelijk omgegaan. Mochten er echter foto's in staan, die niet zijn toegestaan, meld het de VOL. De foto zal dan worden verwijderd of het onderschrift aangepast.

Nieuwsblad
In het Zomernummer van het Nieuwsblad staat bij de rubriek Nieuwsflitsen meer informatie over de nieuwe website. Het Nieuwsblad van de VOL is een kwartaalblad in full colour in A4-formaat van meestal 32 pagina's. Dit blad is gratis voor leden van de VOL, maar is ook op dinsdagmorgen te koop bij de inloop in de Vergulde Zwaan, gevestigd aan de 1e Havendwarsstraat 4.

Uit de krant