Met een maatje is de stap om nieuwe dingen te doen en nieuwe mensen te ontmoeten minder eng.
Met een maatje is de stap om nieuwe dingen te doen en nieuwe mensen te ontmoeten minder eng. Foto: pixabay

Behoefte aan sociaal contact blijft onverminderd groot: word maatje

Zorg & Welzijn

REGIO • Er zijn in Hillegom en Lisse mensen die om verschillende redenen niet veel sociale contacten hebben. Omdat ze niet mobiel zijn en daardoor aan huis gebonden, omdat familie ver weg woont, vrienden zijn weggevallen of omdat het best lastig is nieuwe vriendschappen te sluiten. Voor hen zoekt WelzijnsKompas vrijwillige 'maatjes'.

Eenzaamheid is vaak een stil verdriet, mensen lopen er niet mee te koop. Toch kan het iedereen overkomen. Aan de buitenkant is niet zichtbaar hoe iemand zich van binnen voelt. De stap naar buiten, het weer aangaan van contacten is vaak moeilijk. Terwijl men wel graag andere mensen wil ontmoeten en behoefte heeft aan gezelligheid. Een vrijwillig maatje kan een mooie opstap zijn naar contact om eenzaamheid te verminderen.

Positieve instelling
WelzijnsKompas is daarom op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om bij iemand langs te gaan voor een praatje, een spelletje, of om samen te wandelen met of zonder rolstoel. Empathisch vermogen, goed kunnen luisteren en een positieve instelling hebben zijn belangrijke kwaliteiten voor een vrijwillig maatje.

Daarnaast zijn er mensen die graag hun sociale contacten willen uitbreiden. Wat is er prettiger dan een vriendschappelijk contact, iemand die je af en toe kunt bellen, opzoeken of mee naar de film kunt gaan? Vrijwillige coaches bieden een steuntje in de rug en helpen bij het uitbreiden van sociale contacten.

Meer info
Voor meer informatie over dit mooie vrijwilligerswerk of het uitbreiden van sociale contacten, kan men bellen met Marian Zirkzee van WelzijnsKompas. Maandag t/m vrijdag, tussen 9.00 en 12.30 uur (0252-757100). Mailen mag ook, m.zirkzee@welzijnskompas.nl

Uit de krant