De kortebaan is het hoogtepunt van de feestweek in Lisse. De TC kijkt terug op een geweldige dag. | Foto: pr
De kortebaan is het hoogtepunt van de feestweek in Lisse. De TC kijkt terug op een geweldige dag. | Foto: pr Foto: pr

Terugblik op de feestweek: 'We gaan voor elkaar door het vuur'

Algemeen

HDV • Met het overlijden van Rob Slootbeek in juli van dit jaar verloor de Harddraverijvereniging Lisse & omstreken haar drijvende kracht achter de kortebaandraverij. Als eerbetoon besloot de vereniging dit jaar alles op alles te zetten om er de mooiste feestweek ooit van te maken. En dat is met vereende krachten gelukt.

Door Ruth Eppink

Een deel van de 14 koppen tellende technische commissie van de HDV is bijeen in het huis van oud-bestuurslid Rob Beelen om met LisserNieuws terug te blikken op de geslaagde feestweek. Tom Stadman, Barry van Ruiten, Anne van Stam-Beelen en Mark van Noort geven aan dat er enorm veel werk is verzet om dat voor elkaar te krijgen. "Ik denk dat veel mensen daar geen idee van hebben", vertelt Mark. "De HDV kent diverse commissies die elk verantwoordelijk zijn voor een bepaald onderdeel van de feestweek. Voor de technische commissie zijn dat het vuurwerk en de kortebaan. Daarnaast zijn we faciliterend bij andere activiteiten, zoals Lisse Draaft Door en de kermis. We stellen onderling coördinatoren aan, zodat de andere commissies weten bij wie ze moeten zijn als ze een vraag hebben."

Vakantiedagen
Het kost de leden van de TC heel wat vakantiedagen om alles rond de feestweek te regelen, maar dat doen ze met passie. "Het is voor ons ontspanning, al ben je aan het eind echt moe. Het zijn lange dagen en de TC is op zoveel plaatsen in de weer", zegt Barry. Denk aan het plaatsen en weer weghalen van de 3 kilometer aan hekwerk (bijna 1000 hekken in totaal), het regelen van toiletten en overleg met gemeente en hulpdiensten, borden plaatsen en weer verwijderen, schoonmaken van de Haven en het plein voor het gemeentehuis. "Daar zijn heel veel vrijwilligers voor nodig", zegt Anne, "en dat is ieder jaar weer een zoektocht." De commissieleden doen dan ook vaak een beroep op familie en vrienden. "Zo komen we uiteindelijk toch aan de benodigde extra handen", zegt Mark.

Verkeersregelaar
Het meeste werk zit in de afsluitende donderdag met de kortebaandraverij, wanneer er een kleine vijfduizend bezoekers op de been zijn. "Daarvoor hebben we een goed veiligheidsplan", geeft Tom aan. Zo wordt tegenwoordig uit voorzorg geen glaswerk meer toegestaan op het afgesloten terrein. En om het verkeer die dag in goede banen te leiden hebben ze allemaal het certificaat voor verkeersregelaar behaald.

Indrukwekkend
Als de groep terugdenkt aan de minuut stilte voor Rob Slootbeek, die gevolgd werd door een daverend applaus, is de emotie weer voelbaar. "Dat moment voorafgaand aan de kortebaan was echt indrukwekkend. Duizenden mensen waren stil, zelfs de kermis", zegt Mark dan. Tom noemt nog een bijzonder moment van die bewuste donderdag. "We hadden een ernstig zieke vrouw te gast via Stichting Ambulance Wens. Zij wilde nog graag één keer een kortebaan meemaken en een paard aaien. Ze is er een aantal uren bij geweest en heeft alles vanaf een brancard goed kunnen zien. Daar hebben we graag aan meegewerkt. Het kenmerkt onze vereniging. Van jong tot oud gaan we voor elkaar door het vuur en iedereen is er van A tot Z bij betrokken."

Uit de krant