The Flags zijn gepromoveerd naar de eerste klasse. Daar ging hard werken aan vooraf.
The Flags zijn gepromoveerd naar de eerste klasse. Daar ging hard werken aan vooraf. Foto: Eric van Wieringen

Historische promotie honkballers The Flags

Sport

HONKBAL • Het eerste honkbalteam van The Flags deelde het afgelopen seizoen rake klappen uit. Door de beslissingswedstrijd met 17-7 te winnen van The Saints uit Rotterdam promoveerde de ploeg van de coaches Ron van Ispelen en Jeroen van Leeuwen en trainer Alfred de Vreede naar de eerste klasse. Nooit eerder kwam een honkbalploeg uit Lisse op dit niveau uit.

Door Jankees Faas

Ron kreeg een gedegen honkbalopleiding bij de 19-voudig landskampioen uit Rotterdam: Neptunus. In verband met zijn studie in Leiden ging hij in Voorhout wonen. "Toen mijn dochter Renske twaalf was, wilde zij gaan softballen. Zo kwamen we bij The Flags terecht. Ik ben het team van mijn dochter gaan begeleiden en ging zelf na zes jaar gestopt te zijn weer honkballen. Mijn dochter stopte na twee seizoenen, maar ik ben blijven hangen. Zo rolde ik vanzelf in de coachrol van het eerste honkbalteam."

Familieclub
Zeven jaar geleden volgde Ron zijn huidige assistent op als hoofdcoach. Jeroen over deze periode: "Ik was vroeger meer een regelneef dan een coach. Als ik wilde honkballen in het weekeinde moest ik er acht mensen bij bellen. Ik was dan ook blij dat Ron erbij kwam. Ik weet Ron goed aan te vullen, zeker als het nodig is om de druk van de ketel te halen."

Ron vult aan: "The Flags is een gezellige familieclub. Het heeft mij wat moeite gekost om ertussen te komen. Ik kwam uit een prestatiegerichte vereniging. Hier komen ze vooral vanuit het plezier, wat natuurlijk belangrijk is."

Vierde klasse
Ron begon als hoofdcoach van The Flags in de vierde klasse. "In deze klasse speel je wedstrijden van twee uur in plaats van negen innings. In 2014 werden wij uiteindelijk kampioen van de vierde klasse. Vanaf de derde klasse gingen wij negen innings spelen. Want dat is honkbal. Op een bepaald moment ontstond er ook een tweede team."

Vanaf de derde klasse ging The Flags de honkbalzaken nog serieuzer aanpakken vertelt Ron. "De derde klasse is vrije inschrijving, waardoor je niet kunt degraderen. De verschillen tussen de teams in deze klasse waren veel te groot. We kwamen steeds net iets tekort voor promotie naar de de tweede klasse. Ik heb vorig jaar een brief geschreven naar de bond met de vraag: mogen wij AUB naar de tweede klasse? In de regio Haarlem was geen plek, maar wel in de regio Rotterdam. Op die manier kwam ik weer oude bekenden tegen van vroeger."

Het afgelopen seizoen werd het team volgens Ron wedstrijd na wedstrijd sterker. "We moesten aanvankelijk wennen aan het hogere niveau. In de eerste helft van het seizoen verloren wij vier wedstrijden, waarvan drie onnodig. In de tweede helft van het seizoen verloren wij er nog maar een. De druk van het presteren was ervan af, waardoor we veel ontspannender gingen spelen. Als je ontspannen speelt, dan speel je goed. Halverwege de competitie zei ik tegen de jongens: we kunnen nog tweede worden en daardoor promoveren. Op dat moment werd ik door iedereen in mijn gezicht uitgelachen. Sinds de zomerstop waren wij vrijwel onverslaanbaar."

Groter vertrouwen
Na het uitspreken van de ambities van Ron werd het doel gerealiseerd, zegt Jeroen. "Het vertrouwen in de groep werd steeds groter. We besloten er voor te gaan. Op een bepaald moment stonden wij met vier teams op de tweede plaats. The Saints en wij bleven over. In al die jaren zijn wij met sprongen vooruitgaan. Als je dan uiteindelijk promoveert naar de eerste klasse ben je als club supertrots."

Uit de krant