Afbeelding
Foto: pr

Platform Duurzame Handel roept kwekers van bloembollen en vaste planten op tot certificeren

Duurzaam & Groen

REGIO • Handelaren van het Platform Duurzame Handel Bloembollen en Vaste Planten brachten maandagavond 15 oktober tijdens een kwekersbijeenkomst in Sassenheim het belang van certificeren onder de aandacht. Certificering is volgens hen een must om de verschillende marktpartijen te kunnen blijven beleveren. Ruim 90 telers, handelaren en direct betrokkenen, kwamen op de bijeenkomst af.

Eerder dit jaar hebben de 20 deelnemers aan het Platform hun ambities vastgesteld: in stappen werken ze toe naar 100 procent certificering van door hen te leveren en in Nederland geteelde producten in 2024. Anthos en iBulb faciliteren het Platform. Tijdens de bijeenkomst lichtten Raymond Scheepens van MPS en John Janssen van PlanetProof (Milieukeur) de verschillende certificeringsprogramma's toe. Handelaren van het Platform benadrukten vervolgens de noodzaak tot certificering aan de hand van hun ervaringen in de praktijk.

Minimaal MPS-ABC
Eenduidige conclusie luidde dat certificeren een basiseis is geworden. Vanwege de verschillende retaileisen, is geen eenduidig antwoord te geven op de vraag welke certificering nodig is. "Belangrijkste is dat het proces van verduurzamen wordt ingezet. Door te laten zien dat inspanningen worden gepleegd, kan de sector de lead nemen", aldus de handelaren. Wel verzochten ze de kwekers om minimaal in te zetten op MPS-ABC. "Hier vanuit kan de stap worden gezet naar een zwaardere vormen van certificering. Of ga meteen een stapje verder met GAP of zelfs Milieukeur."

Eerste aanmeldingen
De kwekers vroegen de handel op hun beurt om commitment te tonen door in hun inkoopbeleid voorrang te geven aan gecertificeerde producten en bedrijven, zodat hun inspanningen op het gebied van duurzaamheid in de markt ook worden beloond. Naar aanleiding van de bijeenkomst hebben de eerste kwekers zich inmiddels aangemeld voor MPS-ABC-registratie.

Deelnemende handelsbedrijven
De volgende handelsbedrijven zijn aangesloten: A. Frijlink & Zonen (Export) B.V., Bakker Hillegom B.V., Breck Holland B.V., Bruno Nebelung Holland B.V., C.S. Weijers & Zn. B.V., De Ree Holland B.V., Jansen's Overseas, Florex B.V., Fred de Meulder Export B.V., JUB Holland, Kapiteyn B.V., Kébol B.V., Lily Company, G. Lubbe & Zoon BV, M. Thoolen B.V., Molenaar & Van Ginhoven B.V., Moolenaar B.V., TotalGreen Holland N.V., Tuberbulb Export B.V. en Van Zijverden B.V.

Uit de krant