De gemeente wil onder meer onderzoeken hoe het komt dat bij sommige brengparkjes het afval er vaak naast wordt gezet, terwijl bij andere het altijd netjes blijft.
De gemeente wil onder meer onderzoeken hoe het komt dat bij sommige brengparkjes het afval er vaak naast wordt gezet, terwijl bij andere het altijd netjes blijft. Foto: Arie in 't Veld

Gemeente gaat bewoners bevragen over afvalinzameling

Politiek

AFVAL • Binnenkort gaan medewerkers van de gemeente samen met Bingbang in de schilderswijk langs de deuren om de bewoners vragen te stellen over de inzameling van het huishoudelijk afval in Lisse. Bingbang is een bedrijf dat in meerdere gemeenten de afvalinzameling heeft bekeken en hoe dit op een prettige manier door iedereen opgepakt kan worden.

Door Arie in 't Veld

Dit gaat binnenkort gebeuren op het Rembrandtplein, de Vivaldistraat, de hoek Melkweg/Voerman en het Jacob van Ruysdaelplein. De bewoners van deze delen van Lisse hebben hierover een schriftelijke mededeling van de gemeente ontvangen.

Irritaties
De gemeente wil graag weten wat er nodig is wat er nodig is om de buurt nog opgeruimder en daarmee prettiger te maken. En natuurlijk hoe de inwoners daaraan kunnen bijdragen. Het nieuwe afvalsysteem is actief sinds 2017 en geconstateerd wordt dat het er bij de meeste ondergrondse containerplekken netjes uitziet, maar op andere plekken het afval naast de containers staat. "Dat geeft een rommelig gezicht en zorgt voor irritaties bij de buurtbewoners," aldus de gemeente in de door wethouder Kees van der Zwet ondertekende brief. "We willen graag kijken hoe het komt dat het bij het ene parkje schoon blijft en bij een andere parkje niet", aldus Van der Zwet. "Door in gesprek te gaan met de inwoners horen we graag waar men tegenaan loopt." De wethouder laat in de brief niet blijken dat op Facebook regelmatig negatieve berichten over de inzameling en vuiligheid rond de parkjes te lezen zijn. "We willen met elkaar bekijken wat de mogelijke oplossingen zijn en met elkaar werken aan een schoon en duurzaam Lisse."

Hergebruik
In de brief wordt aangegeven dat Lisse al duurzaam bezig is. Grondstoffen in het afval worden niet weggegooid, maar hergebruikt. Slechts een klein deel van het huishoudelijk afval is daadwerkelijk afval en door het goed te scheiden kunnen de kosten voor de inzameling en verwerking worden beperkt. De gemeente wil graag samen met de inwoners de afvalinzameling optimaliseren zodat Lisse nog duurzamer wordt.

Uit de krant