Afbeelding
Foto: pixabay

Raad laat voedselbank niet stikken

Algemeen

LISSE • De gemeenteraad van Lisse wil het nodige doen om ervoor te zorgen dat de voedselbank het werk kan voortzetten dat wordt gedaan voor ongeveer dertig gezinnen. Dat werd vorige week donderdag tijdens de begrotingsbehandeling besloten naar aanleiding van een motie van de fracties D66, PvdA, Nieuw Lisse en CDA.

Door Arie in 't Veld

Volgens Tim Ravestein van D66 is er op dit moment geen goed armoedebeleid en heeft de voedselbank geen geld om de huur van het nieuwe onderkomen te betalen. De indieners van de motie riepen het college op om te bekijken in hoeverre de voedselbank bij het armoedebeleid kan worden betrokken.
Guus Mesman van de PvdA merkte onder andere op dat bij het aanpakken van de armoede het particuliere initiatief in het gedrang komt. "We moeten dus de helpende hand bieden en het voortbestaan garanderen."
Rob Veldhoven van Nieuw Lisse achtte het niet wenselijk dat zo'n voedselbank noodzakelijk is en dat gezocht moet worden naar een oplossing. "Maar de motie is een goed initiatief."
Vincent Scheurwater zei niet tegen het opnemen van de Voedselbank in het armoedebeleid te zijn. Hij benadrukte dat mensen ook in de schuldhulpverlening worden geholpen zodat ze zo snel mogelijk schuldenvrij zijn en de voedselbank niet meer nodig hebben.
Cobi van der Wiel van de VVD zei dat de voedselbank zelfredzaam is en lekker loopt. "Waarom zou je dat willen veranderen? Uit de cijfers blijkt ook dat mensen vaak binnen een half jaar geen beroep meer op de voedselbank doen."
Wethouder Jolanda Langeveld zei in elk geval de handschoen op te pakken en te bekijken in hoeverre de voedselbank past binnen het armoedebeleid. Een streven waaraan ze invulling kan geven, want de motie werd aangenomen.

Uit de krant