Met trots presenteert Arie zijn vierde kleine kroniek van Lisse aan wethouder Jeanet van der Laan.
Met trots presenteert Arie zijn vierde kleine kroniek van Lisse aan wethouder Jeanet van der Laan. Foto: Esther Akerboom

Arie in 't Veld voltooit vierde Lisser Kroniek: de jaren 80

Algemeen

GESCHIEDENIS • Wie Arie in 't Veld niet kent, is geen echte Lisser. En als iemand Lisse van haver tot gort kent, dan is het Arie wel. Op dinsdag 20 november presenteerde hij zijn nieuwste boek 'Kleine kroniek van Lisse 1980-1989', in het gemeentehuis. Hij overhandigde hier de eerste exemplaren aan de wethouder van cultuur, Jeanet van der Laan en oud-wethouder en opdrachtgever van het boek, Adri de Roon.

Door Esther Akerboom

Inmiddels mag In 't Veld wel de geschiedschrijver van Lisse worden genoemd, want dit is al het vierde boek in deze reeks van zijn hand. Hij begon met de jaren 60 en vervolgens kwamen de jaren 50 en 70 aan de beurt, nu gevolgd door de jaren 80.
"1980 is een goed bouwjaar", grapte Van der Laan, zelf een kind van die tijd. "Ik heb het voetbalkampioenschap ven '88 nog op mijn netvlies staan. Vanuit het culturele beleid hebben we gevraagd om deze jaren te beschrijven. Het is de bedoeling om de jaren 90 nog te gaan doen en misschien ook de oorlogsjaren, om alvast een tipje van de sluier van de cultuurnota van 2019 op te lichten. Het is belangrijk werk, want de geschiedenis van Lisse zit in ons DNA."
Het boek telt ruim 200 bladzijden en verhaalt over belangrijke zaken die in die tijd in Lisse speelden. "Het had wel drie keer zo dik kunnen zijn", zei In 't Veld. "Het was ongelofelijk veel werk, er gebeurde in die jaren heel veel op sportief gebied. In de politiek werden veel beslissingen genomen over sport, toneel, enzovoort. De sloop van het gemeentehuis was het grootste dossier en daarbij ben ik zelf ook nog onder vuur genomen. Ik werd ervan beschuldigd partijdig te zijn. En die brief tegen mij staat er gewoon in, hoor."

Wezenloos
In 't Veld heeft er twee jaar over gedaan om het boek te schrijven. "Ik was heel vaak in het gemeentehuis te vinden om alle dossiers door te nemen. Ik heb heel wat 'Lissers' doorgenomen, waar ik destijds voor schreef, waarbij het me opviel dat de geschiedenis zich herhaalt. Ik heb er echt uren gezeten en was vaker in het gemeentehuis aanwezig dan menig ambtenaar. En ik heb me wezenloos zitten schrijven. Mijn vrouw had het wel te verduren", bekende hij, waarop zij een prachtig boeket als dank in ontvangst mocht nemen.

Het boek bevat veel tekst, sprekende oude foto's in en achterin staat een kort overzicht van Lisse in de jaren 80 en van de wereld in die tijd. De Roon, die zich als redacteur heeft opgeworpen, is erg in zijn nopjes met het boek. "Het is een kloek werk geworden en erg leerzaam, vooral voor bestuurders en raadsleden. Lisse is een rustig dorp, maar als het nodig is, blijkt er een groot deel in beweging te komen. Zoals toen de sloop van het gemeentehuis Lisse op zijn grondvesten deed schudden. Het boek komt precies op tijd voor Sinterklaas en kerst uit, het is een prachtig cadeau, een feest der herkenning."

De Kleine kroniek van Lisse 1980-1989 is te koop bij boekhandel Grimbergen, Heereweg 237.

Uit de krant