Dat steeds meer ouderen een tablet hebben, betekent niet dat ze ook weten hoe ze daarmee bijvoorbeeld een toeslag kunnen aanvragen.
Dat steeds meer ouderen een tablet hebben, betekent niet dat ze ook weten hoe ze daarmee bijvoorbeeld een toeslag kunnen aanvragen.

Subsidies voor ouderen

Politiek

TOESLAGEN • De CDA-fractie heeft onlangs vragen gesteld over het (niet) gebruikmaken van subsidies door ouderen. Dit gebeurde naar aanleiding van een onderzoek van de ouderenbonden, waaruit bleek dat veel ouderen geen gebruik maken van subsidies als huurtoeslag en zorgtoeslag, terwijl ze er wel recht op hebben. Het college heeft deze vragen beantwoord.

Door Arie in 't Veld

Dat ouderen er geen gebruik van maken komt vooral door onwetendheid over het bestaan ervan of men is niet bekend met de criteria voor het verkrijgen van de subsidie. Ook zijn de aanvraagprocedures vaak ingewikkeld. Zo heeft de CDA-fractie onder meer gevraagd welke mogelijkheden het college heeft om ouderen actief te wijzen op de subsidies waar ze recht op hebben en welke mogelijkheden het college heeft om het vrij ingewikkelde systeem van aanvragen te versimpelen en welke mogelijkheden er zijn om ouderen te helpen bij het aanvragen van toeslagen waar zij recht op hebben. Het college zegt onder andere dat huurtoeslag en zorgtoeslag regelingen van de landelijke overheid zijn. "Het kabinet heeft het onderzoek van de ouderenbonden gezien en onderkent dat er sprake is van niet-gebruik van regelingen. De gemeentelijke minimaregelingen waar ouderen gebruik van kunnen maken zijn: kwijtschelding gemeentelijke heffingen, korting collectieve zorgverzekering en de mogelijkheid voor bijzondere bijstand. Alle regelingen zijn inkomensafhankelijk en er wordt gekeken naar het vermogen. Het is niet bekend dat specifiek ouderen minder gebruik maken van deze regelingen."

Inkomensoverzichten
Verder zegt het college dat de overheid inderdaad een actieve rol moet spelen bij het onder de aandacht brengen van de mogelijkheden tot subsidieaanvragen bij de doelgroepen, maar geen inzicht te hebben op het niveau van de hele gemeente. "Huur- en zorgtoeslag zijn geen gemeentelijke regelingen, maar landelijke regelingen. Deze kunnen inwoners aanvragen bij de belastingdienst. We hebben wel in het kader van Participatiewet (uitkeringen) en in het kader van de WGS (Wet Gemeentelijke Schulddienstverlening) inzicht in de inkomensoverzichten van inwoners. Wanneer blijkt dat deze mensen geen huur- en/of zorgtoeslag ontvangen, zorgt een consulent van de ISD dat dit alsnog wordt aangevraagd."

ISD
Medewerkers van het Lokaal Loket, van de ISD en Welzijnskompas wijzen ouderen volgens het college actief op de landelijke en lokale minimaregelingen die er zijn. "De woningcorporaties wijzen zowel op hun website als in hun brieven aan huurders, op de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen. De ISD heeft een folder waar alle gemeentelijke minimaregelingen in staan. Ook is de afspraak dat de ISD-flyers over specifieke regelingen goed zichtbaar in de publieke ruimte beschikbaar zijn: dit is in de hal van het gemeentehuis."

Uit de krant