Herdertjestocht in bittere kou | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Aan het einde van de tocht  was daar het kindje Jezus in de kribbe.
Aan het einde van de tocht was daar het kindje Jezus in de kribbe. (Foto: Esther Akerboom)

Herdertjestocht in bittere kou

KERSTVERHAAL n Op Landgoed Keukenhof kon afgelopen zaterdagavond de traditionele Herdertjestocht, georganiseerd door de Raad van Kerken, gelopen worden. Tussen 17.30 en 20.00 uur voerden de tientallen vrijwilligers hun stukjes op, die het kerstverhaal van begin tot eind uitbeeldden.

Door Esther Akerboom

Ondanks de kou was het nog behoorlijk druk en de klaar-overs hadden hun handen vol aan het overzetten van alle mensen die de tocht naar Bethlehem wilden gaan maken. De reizigers werden ontvangen door een cohort Romeinse soldaten, waarvan de aanvoerder de reizigers vertelde dat alle burgers vanwege de door Koning Herodes afgekondigde volkstelling op weg moesten naar hun geboortedorp. Onderweg werd de weg gewezen door diverse inwoners en Romeinen en de reizigers kregen te horen dat het heel druk was in Bethlehem en dat alle herbergen vol zaten. Een groep herdertjes stond bij nacht in het veld in afwachting van de geboorte van het kindje Jezus. Eenmaal in Bethlehem aangekomen kon men zich laten inschrijven. De tocht ging verder langs Maria, die bezoek kreeg van de engel en de werkplaats van haar eega Jozef, die bibberend van de kou meubels aan het timmeren was. Verderop baarde de Romeinse soldaat Cornelia nog opzien bij een kleine reizigster, die meende haar juf te herkennen. "Wees maar niet bang, donderdag ben ik weer gewoon Corrie hoor", zei ze met haar helm af, om die vervolgens op te zetten en weer in haar rol te stappen.

Halverwege kon er in een herberg wat warms worden gedronken en dat was hard nodig, want er moest vanwege de drukte soms een tijdje worden gewacht in de kou. Er stond een engelenkoor prachtig te zingen. Het kasteel figureerde als paleis van koning Herodes, die in zijn voortuin aan de reizigers en de Wijzen uit het Oosten zijn plannen met de nieuwgeboren koning aankondigde, en die waren niet mals.

De tocht eindigde bij het stalletje met de ster erboven alwaar het kindje Jezus in zijn kribbe lag. "Is dat een echt kindje, mama?", vroeg een klein meisje aan haar moeder, maar dat zou met deze temperaturen niet verantwoord zijn geweest. Een kerstmannenkoor deed de vermoeide reizigers uitgeleide.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>