Met zijn#CopKoffieMoment komt wijkagent Van Rijn makkelijker in contact met inwoners.
Met zijn#CopKoffieMoment komt wijkagent Van Rijn makkelijker in contact met inwoners. Foto: Esther Akerboom

#CopKoffieMoment van wijkagent Hendrik van Rijn slaat aan

Algemeen

CONTACT • De tijd dat een agent als Bromsnor met een knuppel door het dorp liep om de boel in de gaten te houden, is allang voorbij. Tegenwoordig kun je in Lisse gewoon een kop koffie drinken en een praatje maken met wijkagent Hendrik van Rijn tijdens een van de CopKoffieMomenten die hij regelmatig houdt.

Door Esther Akerboom

Veel Lissers hebben hem wel eens zien zitten bij een koffiezaak of op een terras. Met zijn uniform en het 'Schuif gerust aan'-bord op tafel trekt hij de aandacht. "Dat is ook de bedoeling", vertelt Van Rijn enthousiast. "Ik wil graag zichtbaar zijn. Vorig jaar hebben de wijkagenten de beschikking gekregen over een Chromebook, waardoor we kunnen flexwerken. Ik heb toen een aantal koffietentjes benaderd met de vraag of ik daar af en toe kan gaan zitten om met inwoners te praten. Daar werd positief op gereageerd."

Van Rijn probeert dezelfde dagen aan te houden voor de verschillende plekken, zodat mensen hem op den duur weten te vinden. Want contact met de inwoners vindt hij erg belangrijk. "Ik rij natuurlijk op de fiets door het dorp en ben daardoor best wel benaderbaar. Maar als je me zo ziet zitten, kom je al gauw tot een gesprek: 'Zit een agent tegenwoordig gewoon een beetje koffie te drinken?' Dan heb je meteen een opening en komen er vragen en verhalen los. Vaak gaat het over ergernissen in de wijk, zoals zwerfafval en hondenpoep. Soms kan ik ze doorverwijzen, bijvoorbeeld naar Fixi. Maar ik hoor het ook als er ergens een verdacht autootje staat. Dan kunnen mensen meteen de foto op hun telefoon laten zien. Zo komen we veel meer te weten over wat er speelt in het dorp."

Het CopKoffieMoment heeft ook aantrekkingskracht op kinderen, die het prachtig vinden met een agent te praten. Voor hen heeft Van Rijn dan ook altijd kleurplaten en sleutelhangers in zijn tas zitten. Het koffie-idee kwam van Van Rijn zelf en wordt goed ontvangen. "Dat is belangrijk, want ik ben samen met wijkagent Marco van Maris toch het gezicht van de politie in Lisse. De mensen vinden het enorm leuk, het geeft een positieve vibe om de politie zo benaderbaar te zien."

Ook eens een bakkie doen met de wijkagent? Hou dan op Twitter #CopKoffieMoment en @wijkagentlisse en in de gaten.

Uit de krant