Er was onder de bezoekers veel interesse voor de informatie over mantelzorg.
Er was onder de bezoekers veel interesse voor de informatie over mantelzorg. Foto: Esther Akerboom

WelzijnsKompas locatie Lisse feestelijk geopend

Zorg & Welzijn

OPENING • Veel genodigden en belangstellenden maakten vorige week dinsdagmiddag kennis met de nieuwe Lisser locatie van WelzijnsKompas Hillegom-Lisse. Zij werden ontvangen in de gemeenschappelijke ruimte van het prachtig gerenoveerde voormalige gebouw van de Rabobank aan de Nassaustraat dat op 15 december 2018 werd geopend.

Door Esther Akerboom

Na de ontvangst met koffie en toepasselijke gebakjes met daarop het logo van de stichting waarbij men terecht kan voor advies, ondersteuning en bemiddeling bij sociale en maatschappelijke kwesties, hield directeur Gesmar Pruijs haar welkomstpraatje. "In 2017 hoorden we dat we moesten verhuizen uit de Beukenhof. Het duurde even voordat we een andere locatie hadden gevonden. Inmiddels zitten we sinds eind september hier, op een plek samen met andere organisaties. Dat is heel fijn, want het leidt tot ontmoetingen met andere partijen en daar kan dan weer samenwerking uit ontstaan", aldus Pruijs.

De gasten kregen door middel van een roulatiesysteem ook uitleg over zaken waarvoor men bij WelzijnsKompas terechtkan. Zo werd onder andere duidelijk dat je ook mantelzorger bent als je eens in de twee weken je oude moeder helpt in de huishouding. "Het is iets dat je overkomt en dat groeit", zei een bezoeker met ervaring. "Er komt van lieverlee steeds meer bij." Voor mantelzorgers heeft de gemeente dit jaar een budget beschikbaar om huishoudelijke hulp te vragen, bij zichzelf of bij de zorgvrager, om de mantelzorger te ontlasten.

Welzijnsadviseurs legden uit hoe iemand uit balans kan raken als er een aspect van zijn of haar leven verandert. "Wij zijn er om welzijnsadvies te geven en te helpen om de balans terug te vinden. Soms worden mensen doorgestuurd door hun huisarts, voor welzijn op recept, maar mensen die daar behoefte aan hebben kunnen ook zelf bij ons aankloppen. Wij kijken bijvoorbeeld hoe een oudere zelfstandig kan blijven wonen of hoe we eenzaamheid voor iemand op kunnen lossen. Al praten wij liever niet over eenzaamheid, we noemen het behoefte tot ontmoeting. En dan gaat het niet alleen om ouderen, iedereen die hulp nodig heeft kan bij ons terecht."

Ook mensen die vrijwilligerswerk willen doen, zijn bij WelzijnsKompas aan het goede adres. Ze bekijken daar welke talenten iemand heeft en de organisatie helpt die verder te ontwikkelen. WelzijnsKompas Hillegom-Lisse is betrokken bij zoveel sociale activiteiten en helpt bij zoveel zaken, dat het te veel is om hier alles te noemen. Het is dan ook de moeite waard om even op de website rond te neuzen: www.welzijnskompas.nl.

Uit de krant