Alphons Maas met zijn Hangkous.
Alphons Maas met zijn Hangkous. Foto: Jacolien van der Valk.

Vrijwilligers zijn onmisbaar in Hillegom

Column

Er wordt wel gesteld dat onze samenleving drijft op de kurk van vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving. In het algemeen of maatschappelijk belang, zonder winstoogmerk. Van oudsher zijn we bekend met vrijwilligers die sociale taken op zich nemen zoals zorgen voor buren of familie – tegenwoordig noemen we hen mantelzorgers. Militaire vrijwilligers kennen we ook, evenals politieke vrijwilligers. Daarnaast kennen Vlamingen ook nog Chinese vrijwilligers – maar dat zijn de zogenaamde "aangewezen vrijwilligers".

Er wordt tegenwoordig wel onderscheid gemaakt tussen 'nieuwe' en 'klassieke' vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers gaan vooral op zoek naar projecten waar zij tijdelijk hun hulp aan kunnen verlenen en klassieke vrijwilligers zijn vaak vele jarenlang verbonden aan een organisatie. Wat de meeste vrijwilligers kenmerkt is dat zij bescheiden hun vrijwillige taken verrichten – geen borstklopperij of zich laten voorstaan op hun goede werk. Daarom is het mooi dat af en toe vrijwilligers in het zonnetje worden gezet. Zo ook in Hillegom, tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.

Alphons Maas is al jarenlang vrijwilliger bij Stichting Vrienden van Oud Hillegom en door het bestuur van de stichting genomineerd voor deze benoeming. De Vrienden zijn dan ook erg trots dat Alphons is benoemd tot Vrijwilliger van het jaar 2019 door burgemeester Van Erk: "De geschiedenis van Hillegom is uw passie. U wordt de voedende wortel van de stamboom van de Werkgroep Genealogie genoemd. U heeft enorm veel dossierkennis, bent behulpzaam, vriendelijk en betrokken. Daarnaast heeft u veel organisatorische kwaliteiten, die u jarenlang heeft ingezet voor de fiets- en wandeltochten van de stichting. U wordt omschreven als iemand waarop altijd een beroep kan worden gedaan." Ware woorden, want niemand klopt tevergeefs aan bij Alphons. Als coördinator van de Genealogie-werkgroep is hij gastheer tijdens de genealogie-inloopavonden op Kwekerij Veelzorg waarvan de volgende op donderdag 7 februari gehouden wordt.

Als tastbaar bewijs van zijn benoeming ontving Alphons de Hillegomse Hangkous, een bronzen beeldje van het symbool van de bijnaam voor Hillegommers. Dit beeldje is geen onbekende voor de Vrienden, want de originele Hangkous die door dorpskapper en kunstenaar Joop Verschoor werd vervaardigd werd door kunstgaleriehouder Piet Blokker aan de stichting geschonken ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum in 2015. Nu heeft Alphons dus zijn eigen Hangkous. Vanzelfsprekend zijn onze andere 60 vrijwilligers ook Vrienden om trots op te zijn, want al onze vrijwilligers samen weten de stichting en haar activiteiten al ruim 28 jaar draaiende te houden. Zij zetten zich in voor het behoud, herstel en de verbetering van het landschap, de woonomgeving en de monumenten en beeldbepalende panden in en om Hillegom en willen het besef bevorderen dat iedere Hillegommer hiervoor medeverantwoordelijk is. Onbetaald en onverplicht, maar met veel plezier en voldoening. Allemaal zijn zij onmisbaar in Hillegom!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger.

Uit de krant