Ophelia, geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Millais (zie foto onderaan).
Ophelia, geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Millais (zie foto onderaan). Foto: pr

Winnaar Zilveren Camera exposeert in Museum de Zwarte Tulp

Cultuur

KUNST • Fotografe Carla van de Puttelaar won op 23 januari de Zilveren Camera in de categorie Personen in het Nieuws met een kunstzinnige foto van Astrid Holleeder. De fotografe exposeert nog tot en met 17 februari in Museum de Zwarte Tulp met haar fotoserie Ophelia, een combinatie van vrouwelijk naakt en bloemen.

Carla van de Puttelaar (1967) is gespecialiseerd in portretfotografie. Ze maakt portretten in opdracht, maar werd vooral bekend door haar vrije werk. Zij studeerde van 1991 tot 1996 aan de Gerrit Rietveld Academie en won voor haar eindexamenwerk de Esther Kroon prijs. In 2002 won zij een basisprijs als genomineerde voor de Prix de Rome.

Shakespeare
De tentoonstelling in Museum de Zwarte Tulp is geïnspireerd door het beroemde schilderij uit 1851 van John Everett Millais van Ophelia, de tragische geliefde uit Shakespeares Hamlet. Zij verdronk nadat ze uit een wilg in een beek was gevallen en werd gevonden drijvend tussen de bloemen. Het schilderij hangt in de Londense Tate Gallery. Van de Puttelaar: "Het thema heeft een sensuele en kwetsbare component in zich die aansluit bij mijn werk."
De fototentoonstelling stond gepland tot 14 januari, maar is met een maand verlengd. "We zijn heel blij met de expositie van Carla van de Puttelaar", aldus museumdirecteur Werner van de Belt. "Het is heel anders dan de nostalgie van Anton Koster, maar het heeft ook een connectie met de bollencultuur. De foto's zijn prachtig en laten je de schoonheid van bloemen anders beleven."

Stevige verkoudheid
Net als Carla van de Puttelaar gebruikte de schilder Millais een model. Zij poseerde in een periode van vier maanden regelmatig door in een bad vol water te liggen. Het water werd op temperatuur gehouden door olielampen onder het bad. Het model vatte een stevige verkoudheid. De vader van het model dwong de schilder om de rekeningen voor de dokter te betalen.

De fototentoonstelling van Carla van de Puttelaar is nog te zien tot en met 17 februari. En als u dan toch in het museum bent, neemt u dan gelijk een kijkje bij de schilderijen van Hendrik Valk (1897-1986) in de Comparitie. Deze schilder schilderde onder andere tulpen in de stijl van De Stijl. In samenwerking met de dochter van de schilder toont de Zwarte Tulp een selectie van zijn bloemschilderingen.

Het werk van Millais, Ophelia.

Uit de krant