Bollenorganisaties: kwaliteit Bollenboulevard moet verbeteren | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Vlak voor Keukenhof opent, bouwen de standhouders hun bollenkramen op aan de Westelijke Randweg.
Vlak voor Keukenhof opent, bouwen de standhouders hun bollenkramen op aan de Westelijke Randweg. (Foto: Arie in 't Veld/archief)

Bollenorganisaties: kwaliteit Bollenboulevard moet verbeteren

VOORJAAR • Het voortbestaan van de bollenkramen langs de Westelijke Randweg is opnieuw onderwerp van discussie. Dit keer gaat het over de kwaliteit van de voorjaarsbloeiende bloembollen die daar verkocht worden.

Door Arie in 't Veld

Bloembollenorganisaties Anthos en KAVB (Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) hebben daarover een brief naar de gemeente gestuurd. In die brief komt het er in feite op neer dat wat die organisaties betreft de gemeente met de verkopende partijen afspraken moet maken over de kwaliteit van de voorjaarsbloeiers en de controle daarop. En dat anders de verkoop er verboden moet worden.

Bollen koelen
Standhouder Ruud van Kesteren zegt bekend te zijn met de klachten, maar dat niemand zich in de kraam had gemeld voor het aangaan van een gesprek. "Een aantal mensen veronderstelt namelijk dat wij de bollen ergens in een schuurtje bewaren en dan ter verkoop aanbieden. Wat zij niet weten is dat wij de bollen koelen om de groei te remmen. Hetzelfde proces wordt ook door bollenboeren zelf toegepast als zij de bollen 'broeien'. Waarom zouden de bollenboeren het zelf wel kunnen en wij niet?" Van Kesteren zegt ook dat op de verpakkingen in vier talen duidelijke plantinstructies staan. Als men zich daaraan houdt, kan er weinig mis gaan.

Loze beloften
De bloembollenorganisaties hebben laten weten de zaak anders te bekijken. De bonden stellen dat de kwaliteit van de bloembollen sowieso goed moet zijn en het gewenste resultaat moeten bieden. "Het verkopen van loze beloftes dient te worden voorkomen. Want dat leidt tot teleurgestelde consumenten en schaadt het imago van het product en de sector in ernstige mate." In de brief wordt tevens gesteld dat er hoge eisen worden gesteld aan de soortechtheid en de bloeikracht van het product en met name het laatste aspect speelt als men buiten de voor de producten geldende tijden gaat planten. De bonden wijzen er ook op dat in de tijd dat Keukenhof open is de consumenten aldaar wel bloembollen kunnen kopen, maar geen voorjaarsbloeiers. "Die kunnen alleen worden gekocht door het plaatsen van een bestelling die in het najaar wordt uitgeleverd. De bonden dragen de gemeente aan om bij het verstrekken van de vergunning duidelijke en afdwingbare afspraken met de kraamhouders te maken over de kwaliteit van het product en het toezicht daarop. En anders in zee te gaan met marktpartijen die daartoe wel bereid zijn."
De kans lijkt groot dat, als het zover komt dat Lisse de plaats van de provincie overneemt en gaat verhuren, er restricties zullen worden gesteld aan de verkoop van voorjaarsbloeiende bloembollen.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>