Afbeelding
Foto: A. in 't Veld

Nieuw Meerzicht kruipt naar uitvoering

Politiek

LISSE • De nieuwbouwwijk Nieuw Meerzicht, ter hoogte van de Grevelingstraat en de Gasstraat, gaat voetje voor voetje richting uitvoering. Wethouder Jeanet van der Laan zegt dat het definitieve programma nog niet is vastgesteld. Het project is opgenomen in het projectenboek waarin te vernemen valt dat het voorlopige programma ongeveer 64 grondgebonden woningen omvat, waarvan circa 30 procent sociaal. Er zijn verschillende woningtypes voorzien, gericht op verschillende doelgroepen.

Door Arie in 't Veld

"In de intentieovereenkomst hebben partijen afgesproken de ruimtelijke, financiële en maatschappelijke haalbaarheid van het project te onderzoeken. Deze haalbaarheidsonderzoeken zouden in februari 2019 worden voorgelegd aan de gemeenteraad alvorens een anterieure overeenkomst wordt aangegaan, maar dat redden we niet omdat Timpaan nog niet met alle partijen in het gebied tot overeenstemming is gekomen. Het college staat in de startblokken om de besluitvorming aan de raad voor te leggen, maar vooralsnog moeten de partijen er eerst uitkomen."

Grondexploitatie
Een anterieure overeenkomst heeft tot doel afspraken vast te leggen tussen de gemeente en een particuliere partij over het ontwikkelen van een bepaald perceel (grondexploitatie). Het betreft een privaatrechtelijke overeenkomst, waarin de exploitant zich verplicht tot het betalen van een bijdrage in de kosten die door de gemeente gemaakt moeten worden om de grondexploitatie mogelijk te maken. "Bij de participatie met omwonenden is het gemeentelijk masterplan c.q. schetsplan als vertrekpunt gebruikt", aldus Van der Laan. "In samenspraak met Timpaan en de Participatiegroep Meerzicht heeft in september 2018 het college besloten het masterplan niet vast te stellen. De uitgangspunten van het Masterplan werkten namelijk belemmerend. Hierover is de gemeenteraad in september 2018 per raadsbrief geïnformeerd. Voorwaarde is dat het stedenbouwkundig en inrichtingsplan voldoen aan de met de gemeente en de participatiegroep afgesproken randvoorwaarden."

Halfjaar vertraging
Het stedenbouwkundig plan voldeed niet aan de afgesproken randvoorwaarden. Afgelopen jaar heeft Timpaan gewerkt aan een nieuw stedenbouwkundig plan dat past binnen de afgesproken randvoorwaarden. Hiervoor is een nieuw stedenbouwkundig bureau ingehuurd door Timpaan en is het plan opnieuw ontworpen. "Dit heeft geresulteerd in een verbeterd stedenbouwkundig plan met minder woningen, meer ruimte voor groen, een betere verkeerskundige opzet, voldoende parkeerplaatsen en een groter aantal woningtypes. Ten opzichte van het voorgaande projectenboek heeft de planning ruim een halfjaar vertraging opgelopen. Het aanpassen van het stedenbouwkundig plan door Timpaan heeft langer geduurd dan gedacht. Het plan diende namelijk voor alle partijen zo goed mogelijk geoptimaliseerd te worden."

Uit de krant