'In mijn hele loopbaan heb ik nog nooit zoiets gezien' | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto:

'In mijn hele loopbaan heb ik nog nooit zoiets gezien'

Hillegom • Ze is er nog steeds stil van. Bernadette van den Brink, dierenarts bij de Sterkliniek in Hillegom, had dienst op zondag 13 januari toen ze rond elf uur gebeld werd door een slecht verstaanbare man. "Hij had het over een hondje met een wond op zijn buik. Ik wist eigenlijk niet zo goed wat ik moest verwachten, maar zei hem dat hij gelijk naar de praktijk kon komen. Toen ik de deur voor hem open deed, viel mijn mond open van verbazing."

Door Caroline Spaans

"In zijn handen had hij een pup gewikkeld in een oude, door bloed doordrenkte handdoek. De 8 weken ouden pup was aan flarden gescheurd, zat onder de (diepe) bijtwonden en was stervende. In mijn 15-jarige loopbaan als dierenarts heb ik nog nooit zoiets afschuwelijks gezien. Toen ik de man vroeg hoe dit mogelijk was, antwoordde hij dat hij de pup zo had aangetroffen nadat hij een uurtje weggeweest was. De pup was alleen met diens moeder. Ik vond het een hoogst onwaarschijnlijk verhaal, maar het kán natuurlijk zijn dat de dieren in zulke slechte omstandigheden verkeerde, dat de moeder is getriggerd door 'iets'. De man zei wel over de financiële middelen te beschikken om de pup te laten opereren en omdat een spoedbehandeling nodig was, gingen we direct aan de slag. Na de operatie belden we hem op hoe het was gegaan en wat de kosten waren. Daar schrok hij behoorlijk van. Omdat de pup zeker nog niet naar huis kon, beloofde hij de volgende dag langs te komen. Maar... we hebben nooit meer iets van hem vernomen."

"Gek genoeg hoorden we dat er diezelfde zondag door de politie een huis ontruimd was met een nest pups, in Hoofddorp. En bovendien had een van onze assistenten op puppymarktplaats een foto van een nest gezien dat werd aangeboden, waarop duidelijk 'onze' pup herkenbaar was. Toen ik het 06-nummer draaide dat daarbij stond kreeg het idee dat ik dezelfde man aan de lijn had die de gewonde pup bij ons had gebracht. Maar hij ontkende. Dit bevestigde het gevoel dat ik al die tijd al had: dit is foute boel. Ik heb direct de dierenpolitie gebeld. Het blijkt een heel ingewikkeld verhaal te zijn, want de ontruiming in Hoofddorp vond plaats nadat de pup bij ons is gebracht. Het onderzoek loopt nog, maar het is allemaal heel vreemd."

Hoe gaat het nu met de pup? "Gelukkig ontwikkelt de pup zich redelijk. Hij verblijft tijdelijk bij een van onze assistentes die een volwassen hond heeft van hetzelfde ras, maar de vraag is of hij zijn rechter voorpoot kan behouden. We hebben onze ervaring ook gedeeld op FaceBook en kregen vele honderden reacties van mensen die willen bijdragen aan de herstelkosten van de pup. Hartverwarmend!"

Van Den Brink raadt af om via puppyplaats een hond aan te schaffen: "Ik zeg niet dat alle aanbieders van nestjes die daarop staan niet deugen, maar ik zou wel kritisch zijn." Waar moeten mensen op letten als ze een pup willen aanschaffen? "Kijk altijd of de vader- of moederhond aanwezig is. Oriënteer je op internet naar de betrouwbaarheid van het adres. Verschillende soorten nestjes op eenzelfde adres kúnnen duiden op broodfok. Kijk ook of het schoon is!" Voor Sammie, zoals de onfortuinlijke pup inmiddels heet, is een crowfdfunding opgezet. Meer info over het welzijn van de gewonde pup via de FB-pagina van de Sterkliniek Dierenartsen Hillegom/NieuwVennep/Hoofddorp.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>