Westland Partners uit Naaldwijk heeft een zonnepanelensysteem met behulp van de SDE-subsidie.
Westland Partners uit Naaldwijk heeft een zonnepanelensysteem met behulp van de SDE-subsidie. Foto: pr

Grote subsidiepot opent zich voor ondernemers uit Zuid-Holland

Duurzaam & Groen

BEDRIJVEN • Een nieuwe SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) subsidieronde van 5 miljard euro opent op 12 maart. Bedrijven krijgen hiermee de kans om zichzelf verder te verduurzamen met hulp van de overheid. Daarnaast stelt de provincie een extra subsidieregeling beschikbaar voor bedrijventerreinen in Zuid-Holland, waardoor de terugverdientijd van zonnepanelen wel heel interessant word.

De stimuleringsmaatregelen van de overheid zijn volgens Marco van Veen, eigenaar SolarNRG, een mooie gelegenheid voor bedrijven om bij te dragen aan een lagere energierekening en een extra bron van inkomsten. "De terugverdientijd schommelt dankzij de SDE+-regeling nu tussen zes en zeven jaar. Daarnaast kunnen bedrijven in Zuid-Holland gebruikmaken van een extra subsidieregeling voor de aanleg van een zonnepaneleninstallatie. Als ondernemers de keuze hebben om geld op de bank te laten staan of te investeren in zonnestroom, is het wat mij betreft echt een no-brainer. Zonnestroom rendeert altijd beter! Dat bedrijven hierdoor een groener imago krijgen en CO2 besparen, is mooi meegenomen."

AGF
De AGF-sector heeft volgens Marco nog eens extra voordelen van zonnestroom. "Zonnestroom sluit naadloos aan op het energieverbruik van bedrijven hier uit deze sector. Deze ondernemingen hebben namelijk een bovengemiddeld hoog verbruik op dagen dat er veel zon is, dit heeft te maken met de koelcellen die op zonnige en warme dagen extra veel stroom verbruiken, en de vergoeding voor eigen verbruik is nóg aantrekkelijker dan terugleveren aan het net.

Zonnestroomleverancier
Al vijftien jaar is het Westlandse bedrijf SolarNRG actief als zonnestroomleverancier. Bedrijven als Westland Partners, het ABC-terrein in Poeldijk, Paauw lelies, Houdijk Holland, Kwekerij Zuidbaak en Autobedrijf Wassink, KIA vd Burg en vele andere Westlandse bedrijven werden door SolarNRG reeds van zonnepanelen voorzien. Directeur Marco van Veen roept geïnteresseerde bedrijven op om vrijblijvend mee te doen. "Wij regelen alles, van subsidieaanvraag tot begeleiding bij fiscale regelingen. In feite hebben klanten nergens omkijken meer naar." Overigens verplicht een subsidieaanvraag een ondernemer nog tot niets.

Uit de krant