Zes organisaties kregen tijdens de Mantelzorgmonologen een certificaat uitgereikt voor mantelzorgvriendelijkheid.
Zes organisaties kregen tijdens de Mantelzorgmonologen een certificaat uitgereikt voor mantelzorgvriendelijkheid.

Zes werkgevers erkend voor mantelzorgbeleid

Zorg & Welzijn

WELZIJN • Welzijn Teylingen, ISD Bollenstreek, Bibliotheek Bollenstreek, Stichting Fioretti Teylingen, WelzijnsKompas en werkorganisatie HLTsamen kregen donderdag 14 februari de erkenning 'Wij werken mantelzorgvriendelijk' uitgereikt. Dat gebeurde tijdens de Mantelzorgmonologen, een bijeenkomst voor professionals en vrijwilligers van maatschappelijke organisaties in Bernardus in Sassenheim.

De organisaties zijn in het kader van het project 'Mantelzorg werkt' in het afgelopen jaar door stichting Werk & Mantelzorg begeleid in mantelzorgvriendelijk werken. Zij kregen daarom de erkenning uitgereikt. Wethouder Langeveld van Lisse reikte een erkenning uit aan Welzijnskompas en Fioretti. Ze licht toe: "Maar liefst 83 procent van alle mantelzorgers combineert het mantelzorgen met werk, blijkt uit onderzoek. Er bestaat dus een reëel risico dat zo iemand overbelast raakt. Het project Mantelzorg werkt is bedoeld om werkgevers te informeren over de ondersteuningsmogelijkheden, zodat ze eraan kunnen bijdragen dat mantelzorgers in balans blijven."

Bewustwording is preventie
Wethouder Arno van Kempen van Teylingen reikte een erkenning uit aan Welzijn Teylingen en de ISD Bollenstreek. Hij legt uit waarom hij het zo belangrijk vindt dat organisaties bewuster worden. "Werknemers die ook mantelzorger zijn, trekken vaak pas aan de bel als ze al overbelast zijn. Dat is te laat en daar heeft niemand baat bij. Daarom is het goed als werknemers in een vroeg stadium op de hoogte zijn van de mogelijkheden om werk en mantelzorg te combineren."

Bereid tot meedenken
Wethouder Fred van Trigt tot slot reikte een erkenning uit aan WelzijnsKompas en werkorganisatie HLTsamen. "Deze werkgevers, maar gelukkig ook veel andere, vinden het vanzelfsprekend om mee te denken over oplossingen. Als zij goed op de hoogte zijn, kunnen ze het verschil maken voor hun medewerkers. Ik zie het als wethouder als mijn taak om me hier hard voor te blijven maken."

Goed voorbeeld
Burgemeester Carla Breuer van Teylingen heeft de erkenning namens het HLT-bestuur in ontvangst genomen. Ze reageert: "Ook bij onze werkorganisatie HLTsamen werken mensen die naast hun baan voor iemand zorgen. Dat kan heel zwaar zijn en daar moet je als werkgever begrip voor hebben. Samen tot een oplossing komen om werken en zorg te combineren is bij ons altijd mogelijk. Ik ben er trots op dat wij nu ook officieel een mantelzorgvriendelijke organisatie zijn!"

Effectieve mantelzorgondersteuning
Het project Mantelzorg werkt is een van de dingen die de HLT-gemeenten doen om mantelzorgondersteuning zo effectief mogelijk te maken. In dat kader zijn onlangs ook regelingen van Lisse en Teylingen aangepast, waardoor mantelzorgers niet alleen ondersteuning kunnen krijgen voor huishoudelijke hulp, maar ook voor bijvoorbeeld respijtzorg of klussen in en om het huis. In Hillegom was deze regeling al zo breed. Het verbeteren van de ondersteuning aan mantelzorgers stond ook centraal tijdens de Mantelzorgmonologen. Professionals en vrijwilligers wisselden hierover van gedachten en formuleerden verbeterpunten, geïnspireerd door een boeiende theatervoorstelling.

Uit de krant