Ook de essen in Wassergeest zijn getroffen door een schimmel. Hierdoor kunnen de takken afbreken en bomen omvallen en is veilig wandelen niet gegarandeerd.
Ook de essen in Wassergeest zijn getroffen door een schimmel. Hierdoor kunnen de takken afbreken en bomen omvallen en is veilig wandelen niet gegarandeerd. Foto: pr

Laarzenpad Wassergeest per direct gesloten voor publiek

Algemeen

NATUUR • Stichting Het Zuid-Hollands Landschap sluit per direct het Laarzenpad Wassergeest voor publiek. Het natuurgebied is getroffen door de essentakziekte, waardoor de essen sterven en kunnen omvallen. Hierdoor kan de veiligheid van de wandelaars niet meer worden gegarandeerd.

Wassergeest, het zuidelijke deel van de Lageveense Polder ten westen van Lisse, is de naam van een landgoed dat omstreeks 1660 werd gesticht. Het Laarzenpad Wassergeest dat door het zuidelijke deel van de Lageveense Polder gaat en ook bij het landgoed hoorde, wordt vanwege de essentakziekte voor onbepaalde tijd afgesloten. De essen in het gebied zijn getroffen door de essentakziekte, waardoor takken van de zieke bomen afvallen. Het is een agressieve schimmelziekte die helaas in heel Nederland voorkomt. Het is een ziekte die niet te bestrijden is en er uiteindelijk voor zorgt dat de es op grote schaal sterft. "Het is te risicovol om de kern van het bos open te houden voor bezoekers. Er breken takken af en er staan bomen op omvallen. We willen dan ook voorkomen dat er ongelukken gebeuren", zegt Maarten Laming boswachter in Wassergeest.

Nieuwe bomen en planten
Het opruimen en verwijderen van de zieke en dode bomen is een enorme klus. Als deze klus geklaard is, wil het Zuid-Hollands Landschap in Wassergeest weer jonge vitale bomen en planten plaatsen. Bomen zijn van levensbelang voor onze natuur én onszelf. Bomen zorgen voor leven, geven zuurstof en bieden volop voedsel aan allerlei dieren en planten.

Doet u mee?
Stichting Het Zuid-Hollands Landschap heeft uw hulp hard nodig. Voor de financiering van de bomen en beplanting op Wassergeest is de stichting grotendeels afhankelijk van giften. En dus doet ze een beroep op u. Als u helpt, zorgt Het Zuid-Hollands Landschap ervoor dat het mooie bos op Wassergeest niet verdwijnt en u weer kunt genieten van het Laarzenpad. Iedere euro helpt daarbij. Kijk op www.zhl.nl/bomenactie.

Over het gebied
Het prachtige gebied Wassergeest blijft goed te overzien vanaf de Loosterweg Zuid, dus kom zeker het natuurgebied bewonderen en misschien vang je nog wel een blauworanje glimp op van een ijsvogel www.zhl.nl/wassergeest.

Uit de krant