Afbeelding
Foto: pr

Niet te klein natuurlijk

Column

We weten intussen allemaal wel hoe belabberd het is gesteld met de woningbouw in Lisse. Vanaf de oorlogsjaren wordt op landelijk niveau al geroeptoeterd dat er een einde gemaakt moet worden aan de woningnood en vanaf diezelfde tijd blijkt dit trekken aan een dood paard te zijn. Ofwel: er lukt niks dat voldoening geeft om het probleem adequaat op te lossen. Ook in Lisse niet.

Maar luistert en huivert: de gemeente Lisse heeft plannen op de agenda gezet om toch nog maar eens te proberen die woningnood de kop in te drukken. En dan vooral de nood die er is onder een categorie jongeren en jongvolwassenen die al dertig jaar of ouder zijn en nog altijd bij vader en moeder leven omdat er geen woonruimte voor ze beschikbaar is. Starters dus. Vorige week gaf de Jongerentop al aan het bouwen van meer en goedkopere woningen voor jongeren als eerste prioriteit te zien, maar het woordje jongeren kun je net zo goed vervangen door oudere jongeren. En dan komt bijna op hetzelfde moment de gemeente met het idee om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor het bouwen van Tiny Houses. Kleine huisjes in goed Nederlands.

Er is een raadswerkgroep in het leven geroepen waarbinnen men van mening is dat door dergelijke huisjes te bouwen op een snelle en adequate wijze kan worden ingespeeld op de vraag. Ziedaar: het probleem is bekend. De mogelijke uitvoering ook. Nou nog het invullen ervan. Ofwel het opstellen van een plan over het hoe, wat en waar en dan het liefst bespreken samen met gegadigden. Participatie heet dat. Een mooi woord dat meer en meer in gebruik is.

En laat nou bijna op hetzelfde moment wethouder Kees van der Zwet met de mededeling komen dat de gemeente een actieve rol wil spelen op het gebied van het grondbeleid. Jaren geleden is dat afgezworen omdat de gemeente niet de rol van projectontwikkelaar wilde spelen. Nu toch liever weer wel om op die manier de vinger aan de pols te houden en richting te geven aan bepaalde ontwikkelingen. Op Dever Zuid bijvoorbeeld. Van der Zwet heeft hieraan verder nog geen woord gewijd, maar als je wilt spreken over het realiseren van die kleine huisjes, zul je toch ook over de grond moeten beschikken om dat te verwezenlijken. En beste mensen, (bouw)grond is in Lisse schaars en de grond die er nog is kost een klein kapitaal per vierkante meter. Geheel tegen de bedoeling in van de Tiny Houses natuurlijk, want het moet allemaal wel zo goedkoop mogelijk. En duurzaam. Klein maar fijn, zogezegd.

Enne, niet verkopen maar verhuren. Anders is de kans groot dat die huisjes in no time worden doorverkocht voor prijzen die zo hoog zijn dat de aanvankelijke doelgroep daardoor buitenspel wordt gezet. Kortom: proberen dit project te verwezenlijken. Maar dan niet met te kleine huisjes, of kippenhokken zoals wijlen Piet Meeuwissen, indertijd voorzitter van de toenmalige woningbouwvereniging Het Gezinsbelang zou zeggen.

Tiny moet niet betekenen dat je je kont niet kunt keren, maar voor een redelijk bedrag een huisje met het hoogst noodzakelijke voor een alleenstaande kunt verwerven.

Ik hoop dat het project in Lisse echt van de grond komt. Maar of het zal helpen de woningnood op te lossen?

Uit de krant