Een bekend zelfportret van Rembrandt van Rijn.
Een bekend zelfportret van Rembrandt van Rijn. Foto: pixabay

Rembrandt-workshops bij Volksuniversiteit Lisse

Cultuur

CULTUREEL • In het kader van het themajaar 'Rembrandt en de Gouden Eeuw' presenteert Volksuniversiteit Lisse in de maand maart een aantal speciale workshops.

Stempelen: op zaterdag 9 maart verzorgt Janneke Verdijk de workshop Rembrandt-stempels. Rembrandt is niet alleen bekend door zijn schilderijen, maar ook vanwege zijn beheersing van grafische technieken. Denk maar aan de prachtige etsen die hij heeft gemaakt. Tijdens deze workshop wordt eerst aandacht besteed aan verschillende grafische technieken. Dit levert vervolgens voldoende inspiratie op om zelf aan de gang te gaan met een zogenaamde vorm van hoogdruk. Met gutsen en mesjes worden stempels gesneden. Op duurzaam papier worden hiervan afdrukken gemaakt voor bijvoorbeeld boekenleggers, ansichtkaarten of ex-librisprentjes.

Getekende liefde: onder de titel 'Rembrandt en zijn geliefden' start op woensdag 13 maart de eerste van drie workshops over het tekenwerk van de grootmeester. Wat maakte de tekeningen van zijn geliefden zo ontroerend en teder? Hoe gaf hij vorm aan de verschillende gezichtsonderdelen? Hoe ging hij om met licht en schaduw in het portret?

Zelfportretten: Rembrandt tekende zichzelf vele malen op verschillende manieren. Hoe gaf hij uitdrukking aan zijn emotie, leeftijd en karakter? Veranderde hij in zijn leven van stijl in zijn zelfportretten? Dit zijn onderwerpen die aan de orde komen in een drietal workshops over Rembrandt en zijn zelfportret. De eerste van deze reeks is op woensdag 27 maart. Deze, en de workshops over Rembrandt en zijn geliefden worden gegeven door Ariadne Leefoge.

Alle workshops vinden plaats in het gebouw van de Volksuniversiteit aan de Vuursteeglaan 9. Aanmelden is noodzakelijk: via de website www.volksuniversiteit-lisse.nl. Op deze site staat alle informatie over de workshops en over het Rembrandtproject. Aanmelden kan ook via de mail: info@volksuniversiteit-lisse.nl of telefonisch: 0252-419518.

Uit de krant