Met vereende krachten wordt zwerfafval verzameld uit sloten, bermen, struiken in Lisserbroek.
Met vereende krachten wordt zwerfafval verzameld uit sloten, bermen, struiken in Lisserbroek. Foto: Paul Croese

Lisserbroek maakt sportief schoon op 23 maart

Duurzaam & Groen

ZWERFAFVAL • Lisserbroek doet voor de vierde keer mee aan de landelijke Opschoondag, dit jaar op zaterdag 23 maart tussen 10 en 12 uur. Het doel is om met zoveel mogelijk mensen het zwerfafval in Lisserbroek op te ruimen.

Het feit dat dieren pijn lijden doordat ze verstrikt raken in ons plastic afval vinden veel kinderen heel erg. Dat geldt ook voor de Superschoon Ambassadeurs Guido Doeswijk en Thijs van Rooyen van Kagia en Eveline Fransen van de Reiger. Zij roepen iedereen dan ook op om mee te doen aan de Opschoondag in een filmpje dat binnenkort online te vinden is.

Hoe doe je mee?
Aanmelden is niet nodig. Wie mee wil doen, komt om 10.00 uur naar de Meerkoet waar afgetrapt wordt met koffie of thee. Het advies is om laarzen en handschoenen aan te doen. NMCX zorgt voor grijpers en netten om spullen uit het water te vissen, vuilniszakken van de Landelijke Opschoondag zijn volop voorhanden. Elk groepje deelnemers krijgt een wijk toebedeeld en dan is het speuren maar. Een auto rijdt rond om de grote spullen op te halen. De Meerlanden haalt het verzamelde afval in de loop van de dag op. Om 12.00 uur krijgen de deelnemers ter afsluiting bij het clubhuis van Kagia een broodje knakworst. Op social media is de actie te volgen via #LOD2019 #iedereendoetmee.

Sportieve uitbreiding
Dit jaar is het animo voor de Opschoondag in Lisserbroek van tevoren al groot, want voor het eerst sluiten leden van Tennisvereniging Lisserbroek en Voetbalvereniging Kagia aan. De tennissers combineren het schoonmaken van het clubhuis met het verwijderen van afval langs de tennisbaan en in de sloten. De voetballers van Kagia gaan na de wedstrijd de rommel opruimen, zowel in de kleedkamers als langs de velden, sloten en perken in de buurt. Ook de Brandweer Lisserbroek is van de partij. "Echt te gek dat we dit samen kunnen doen," zegt organisator Lily Nieuwenhuizen van de Werkgroep Duurzaam Lisserbroek SamenMeer.

Duurzame daad
Elke keer als je een chipszak of bekertje uit de berm opraapt, besef je dat dit net zo makkelijk in de prullenbak had gekund. Afval dat wordt ingezameld kan bovendien grondstof zijn voor nieuwe producten, waardoor recycling gestimuleerd wordt. Mensen die meedoen aan de Opschoondag zijn sportief bezig, leren hun buurt en buurtgenoten beter kennen en verrichten ook nog een duurzame daad - wat wil je nog meer?

Uit de krant