ACM gaat bollenverkoop buiten seizoen aanpakken | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pixabay

ACM gaat bollenverkoop buiten seizoen aanpakken

CONTROLE • Enige weken geleden werd melding gemaakt van onmin die was ontstaan tussen de bollenkraamhouders aan de Bloembollenboulevard en bloembollenorganisaties. Al jaren lang is het in Amsterdam ook aan de orde en wellicht erger dan hier.

Door Arie in 't Veld

De gemeente Amsterdam heeft de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) nu benaderd om op te treden tegen de verkoop van bollen buiten het seizoen op de Bloemenmarkt. Zelf heeft de gemeente geen wettelijke bevoegdheid om in te grijpen op de Bloemenmarkt. Het is bovendien een probleem dat niet alleen in Amsterdam speelt. Daarom is contact gezocht met de ACM, die zich als onafhankelijke toezichthouder sterk maakt voor consumenten en bedrijven. Het dagelijks bestuur spreekt binnenkort met vertegenwoordigers van de gemeente Lisse en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur KAVB. Het doel is om gezamenlijk op te trekken met enkele gemeenten en de sector om een goed onderbouwd signaal richting ACM te kunnen sturen. Daarnaast zal aangedrongen worden op landelijke wetgeving. Onderzocht wordt of in Amsterdam aanvullende maatregelen mogelijk zijn om consumenten tegen verkoop van ondeugdelijke bloembollen te beschermen, bijvoorbeeld via waarschuwingen. Het dagelijks bestuur gaat ook in gesprek met de verkopers op de Bloemenmarkt.

Gemeenteraadslid Hülya Kat in Amsterdam had vragen gesteld naar aanleiding van een item op lokale zender AT5 over de bloembollenverkoop op de Bloemenmarkt. Daarin werd duidelijk gemaakt dat in de verkochte zakjes minder bollen zaten dan op de verpakking vermeld stond. Daarnaast vertelde adjunct-directeur André Hoogendijk van de KAVB dat op de Bloemenmarkt buiten het seizoen tulpenbollen worden verkocht, waardoor de kans op bloei bijzonder klein is. In eerdere berichten werd duidelijk gemaakt dat dit in Lisse niet aan de orde is, maar de kans dat daarop ook hier wordt gecontroleerd is toch niet uitgesloten. Wethouder Kees van der Zwet heeft al eerder kenbaar gemaakt te zoeken naar mogelijkheden om de vinger aan de pols te houden.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>