Vakkanjers van Fioretti College Hillegom winnen tweede prijs in regiofinale | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Links het Fioretti-team, bestaande uit Tim, Danny en Dennis, dat de tweede plek behaalde. Rechtsonder de klok.
Links het Fioretti-team, bestaande uit Tim, Danny en Dennis, dat de tweede plek behaalde. Rechtsonder de klok. (Foto: pr)

Vakkanjers van Fioretti College Hillegom winnen tweede prijs in regiofinale

TECHNIEK • Vakkanjers wil het vak Techniek promoten. Jongeren laten ervaren hoe leuk het is als je zelf techniek gebruikt om iets te maken. Om die reden organiseert Vakkanjers landelijke wedstrijden met steeds een andere, echte opdrachtgever. Dit jaar was dat het 'Nationaal Comité 4 en 5 mei'. Het lukte slechts een school om de jury van de regionale finale te verleiden tot een hoger oordeel. En daarmee zijn Tim, Danny en Dennis van het Fioretti College tweede geworden in de regionale finale van de Vakkanjers. "Een topprestatie!", meldt de school.

"De weg er naartoe was niet gemakkelijk, en het presenteren van hun project was ook best een uitdaging, maar ze hebben het fantastisch gedaan." Op heel veel scholen in het land zijn eerder dit jaar inspiratielessen gegeven waarin de jongeren aan het ontwerpen werden gezet om hun idee daarna tot winnend idee van de school te laten kiezen. Ze werden uitgedaagd om een installatie te ontwerpen die hun vrijheid in letterlijke en technische zin in beweging zet. Op het Fioretti College Hillegom waren dit jaar de schoolwinnaars van Junior challenge: Danny Bouckaert, Dennis Pijnaker en Tim Okker uit Huis Groen met hun monument van een 'Vrijheidsklok'. Een klok die aangeeft hoe lang wij al vrede kennen. Een monument waar de jongens ook allerlei andere symboliek aan mee willen geven in de uitwerking om passanten te attenderen op de waarde van onze vrijheid. Want hun monument verdient een plek op een mooi plein, vinden ze.

Prototype
Op maandag 11 februari was de maakdag van de Vakkanjers in Den Haag waar ze hun idee uitwerkten tot een prototype, aldus Tim. Hij had wel enige overredingskracht nodig om de begeleidende industrieel ontwerper mee te krijgen in zijn idee van het monument, maar dat bleek op 6 maart zeer terecht. Want die dag presenteerden de mannen hun monument tijdens de regiofinale van de Vakkanjers in Zaandam. Vanuit de verre omtrek kwamen leerlingen met hun eigen werkstuk en vol goede hoop om een prijs in de wacht te slepen. En dat is ze gelukt, mede dankzij een prima presentatie.
"De weg naar dit succes was niet gemakkelijk, maar de jongens hebben het fantastisch gedaan. Wij feliciteren ze van harte met dit mooie resultaat", aldus een trots Fioretti College. Krijgt dit resultaat een vervolg? De landelijke finale is alleen weggelegd voor de winnaars van de regiofinale. Er zijn ook nog wildcard voor vier teams. Daar is nu de hoop op gevestigd bij de zeer gemotiveerde makers die naast een certificaat en een een bos bloemen ook nog met een bioscoopbon weer huiswaarts gingen.

School zoekt bedrijven
Ook het Fioretti College wil het techniekonderwijs versterken. Onder andere door meer samen te werken met bedrijven. Daarom komt de school graag in contact met bedrijven die de jongens willen begeleiden bij het realiseren van een echt monument. Ondernemingen die daar aan mee willen werken, kunnen contact opnemen met mou@fioretti.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>