Afbeelding
Foto: pr

Hillegomse herinneringen: blijven vertellen!

Column

VERHALEN • Tijdens de Voorjaars Vriendenavond op 8 maart in woonzorgcentrum Bloemswaard verzorgde de Leidse historicus Cor Smit een lezing over kinderarbeid in onze streek. Vroeger was kinderarbeid heel gewoon en zelfs noodzakelijk. In de Bollenstreek ging kinderarbeid met name over het werk in de landbouw. Overigens werd het werk door kinderen op de landerijen gezien als gezonde bezigheid, want het was beweging in de buitenlucht, hoewel het vaak om zware werkzaamheden ging in de oogst.

De meeste oudere Hillegommers hebben als kind ook wel gewerkt "in de bollen", ofschoon het dan voornamelijk ging om vakantiewerk. Ook tijdens de Vriendenavond werden tijdens de pauze herinneringen opgehaald aan de eigen jeugd waar zakgeld of een vakantiecentje werd verdiend. Dit soort verhalen zijn niet alleen heerlijk om aan te horen, ze beschrijven ook een tijdsbeeld.

Stichting Vrienden van Oud Hillegom weet al jaren hoe belangrijk het is om dit soort verhalen te bewaren en organiseerde in 2016 twaalf verhalentafels in de bibliotheek. Tijdens deze verhalentafels interviewden Veronica Handgraaf en Marca Bultink meer dan veertig Hillegommers over hun herinneringen aan de periode 1930-1970 over uiteenlopende onderwerpen van het leven vroeger in Hillegom. Hoe woonde en werkte men? Bij wie deden ze hun boodschappen en waar gingen ze uit? School, kerk, verenigingen, bedrijven en gezondheidszorg werden allemaal besproken tijdens de verhalentafels.

Dankzij een sponsoring door de Rabobank Clubkas-campagne konden we er zelfs een boek van maken en hier zijn de verhalen te lezen en te zien, want er zijn meer dan 150 afbeeldingen in opgenomen. Het boek Vroeger in Hillegom is nog steeds te koop bij The Read Shop in Hillegom. Het project Verhalentafels is afgesloten met het publiceren van het boek, maar de Vrienden blijven belangstelling houden voor verhalen van vroeger. De vrijwilligers van de Vrienden-werkgroep Interviews zijn op afspraak beschikbaar voor het op geluidsband vastleggen van interviews over Hillegomse geschiedenissen. Via bijgaand e-mailadres kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een interview.

Soms vertonen familiegeschiedenissen wat gaten omdat bij de overlevering niet alle details bekend of doorgegeven waren van (groot)ouders op (klein)kinderen. Wie dergelijke hiaten ervaart en eigenlijk de Hillegomse familiegeschiedenis wel compleet wil hebben, kan terecht bij onze vrijwilligers van de werkgroep Genealogie. Deze stamboomonderzoekers helpen u graag om gegevens op te zoeken over de Hillegommers en Hillegomse bewoners die ons voor gingen. Vanzelfsprekend is iedereen van harte welkom op de vaste dinsdagavonden, maar ook organiseren de Vrienden genealogie-inloopavonden waar onze specialisten samen met de bezoekers in het archief op zoek gaan naar informatie over families uit Hillegom en omstreken. Er zijn afschriften van doop-, trouw-, en begraafboeken beschikbaar uit het Centraal Bureau genealogie. De eerstvolgende genealogie-inloopavond is deze week, donderdagavond 21 maart van 19.00-21.30 uur. De toegang is gratis. Herinneringen delen of ophalen? Dan graag tot ziens op Kwekerij Veelzorg!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op: www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, op www.dehillegommer.nl en www.lissernieuws.nl.

Uit de krant