Opperste concentratie aan de tafels met bridgers. De deelnemers speelden steeds in een andere horecagelegenheid.
Opperste concentratie aan de tafels met bridgers. De deelnemers speelden steeds in een andere horecagelegenheid. Foto: Esther Akerboom

Bridgers overspoelen Lisse

Verenigingen

KAARTEN • Wie afgelopen zaterdag mensen twee aan twee, al dan niet met een briefje in hun hand door het dorp zag dwalen, zou wel eens deelnemers aan de Lentedrive van Bridgeclub Lisse kunnen hebben gezien.

Door Esther Akerboom

Uit het hele land, maar vooral uit de regio kwamen bridgers toegestroomd om mee te doen aan dit gezellige evenement dat dit jaar alweer voor de twaalfde keer georganiseerd werd

De Lentedrive werd in acht verschillende horecagelegenheden gespeeld en na iedere ronde wisselden de spelers van plek. "Het is een hele organisatie, waar we in oktober al mee begonnen zijn", vertelt Egbert van der Weide, voorzitter van de Lentedrivecommissie. "Ik doe het nu voor de tweede keer. Gelukkig is er ooit een draaiboek gemaakt door mijn voorgangster Els Schrama, dat we helemaal kunnen volgen. Dat is wel heel fijn."

Er blijkt ook heel wat bij zo'n groot evenement te komen kijken. "Er zijn 120 paren die meespelen. Voor al deze mensen moeten er plekken worden geregeld bij de plaatselijke horeca. Er zijn negen plekken op acht locaties waar wordt gespeeld. Er wordt een lunch verzorgd op de locatie waar de spelers op dat moment zijn. Dan moeten de Bridgemates, waar de uitslagen op worden bijgehouden, worden geregeld, er moeten spelschema's worden gemaakt, sponsors voor onkosten en prijzen worden gezocht en er moet publiciteit aan worden gegeven." Het is de commissie in elk geval ook dit jaar weer gelukt om alles rond te krijgen.

Vanaf half 10 konden de spelers in Floralis terecht om hun loopbriefje op te halen en zo naar hun startlocatie te lopen, waar men om half 11 kon beginnen met bridgen. In restaurant La Fontana zaten de spelers al geduldig te wachten tot het startschot werd gegeven door Van der Weide, die op deze locatie gastheer was. "Er wordt gespeeld in 10 lijnen, aangegeven met letters,", legt Van der Weide uit. "Alle spelers krijgen dezelfde kaarten in handen zodat alles eerlijk gaat. De uitslag is topintegraal, wat betekent dat ook iemand uit lijn J de competitie kan winnen. Als alle rondes zijn gespeeld, worden de Bridgemates naar Floralis gebracht waar een computer de uitslagen uitleest en zo wordt het winnende koppel bepaald."

Winnaars
Na afloop kijkt Van der Weide tevreden terug. "Het was een dag zonder wanklanken", vermeldt hij. "De mensen waren enthousiast en de sfeer was prima. De grote winnaars waren Anneke van der Laan en Trees Selter Roeleveld, die naar huis gingen met een bos bloemen, een dinerbon van Chique en Simpel en natuurlijk de beker.

Uit de krant