Afbeelding
Foto: pr

Leerlingen De Tweemaster weten nu alles over de ruimte

Onderwijs

PROJECTWEKEN • Op openbare Daltonschool de Tweemaster hebben de leerlingen zich de afgelopen weken verdiept in het thema De ruimte. Het is precies 50 jaar geleden dat de Amerikaan Neil Armstrong vanuit de Apollo 11 als eerste mens voet op de maan zette. Zijn voetstappen zijn nog altijd te zien, omdat er op de maan geen lucht of wind is om de sporen aan te tasten.

Op dinsdagochtend 5 maart is het project geopend door middel van een filmpje met daarin beelden van de maanlanding en informatief videomateriaal van André Kuipers. Ter afsluiting van dit filmpje dansten en zongen de kinderen mee met het nummer "Ik wil naar Mars", van Kinderen voor Kinderen.

De groepen 1 tot en met 4 brachten een bezoek aan museum Space Expo te Noordwijk. Daar kregen de leerlingen een rondleiding en hebben gepraat over het heelal en de planeten. Voor de groepen 5 en 6 is een gastles georganiseerd door vaders die werken bij  ESA en NASA. De gastlessen gingen over de ruimte, planeten en zijn sterren. In Leiden volgden de groepen 7 en 8 een les over sterrenkunde in het Junior Science Lab. In een laboratorium zijn verschillende proefjes uitgevoerd door de leerlingen. De maan en aarde zijn op schaal uitgerekend, stoffen van Mars zijn onderzocht op brandbaarheid en zuurgraad en tot slot werden er proefjes gedaan door de laborant met stikstof.

Natuurlijk zijn ook de klaslokalen helemaal in sfeer aangekleed; van astronauten tot raketten en van ufo's tot planeten, alles is te vinden in de lokalen van de school. De leerlingen hebben deze prachtige objecten gemaakt met kosteloos materiaal dat is meegebracht door de kinderen en versierd met onder andere aluminiumfolie gesponsord door Dirk van den Broek Heereweg.

De leerkrachten van de Tweemaster hebben de leukste en meest leerzame momenten van dit project gefilmd. Deze momenten zijn samengevoegd tot een korte film. Als afsluiting van het project is op vrijdag 22 maart de film aan de leerlingen en de ouders gepresenteerd. Het zijn geslaagde projectweken geweest op de Tweemaster!

Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant