Afbeelding
Foto: pr

Een beeld in de aanbieding

Column

In Lisse bevinden zich aardig wat beelden, waaronder exemplaren die onder de kop monumenten geschaard kunnen worden. Iedereen kan ze vinden door de kunstroute te volgen. Doch ziet en verwondert u: één kunstwerk staat voor zover ik weet niet op zo'n lijst. En heeft in feite alles in zich om monumentaal en cultureel erfgoed genoemd te worden, want het stamt uit het begin van de vorige eeuw.

Ik bedoel het beeld van St. Joseph dat zich nu nog aan een der gevels van de voormalige Josephschool aan de kant van de Lindenlaan bevindt en enkele tientallen jaren geleden daar werd onthuld door de geliefde en gevreesde meester Strik. Voor die tijd bevond het beeld zich vanaf het begin van de vorige eeuw aan de gevel van de Josephschool aan de Heereweg, ongeveer waar nu de Kloosterhof is gevestigd.

Prima, zegt u nu. Het beeld gaat een derde periode in zijn beeldzame leven tegemoet, want er is een nieuwe school en dan kan het ook aan de nieuwe gevel worden bevestigd. Of anders binnen. Niks prima, want die school heeft geen interesse en ook geen ruimte voor dit beeld. Het zij zo en was al eerder bekend, waarop door wethouder Jeanet van der Laan al eens is gezegd dat het beeld naar de Agathakerk gaat. Weer niks prima echter, want ook die wil het niet hebben. Zoetjesaan dient zich dus een dilemma aan, want daar waar nauw bij Lisse betrokken organisaties dit beeld niet willen hebben, zal toch binnen enige tijd een beslissing genomen moeten worden, voordat het met de rest van het pand door slopers tegen de grond wordt gewerkt. Dat kan en mag natuurlijk niet gebeuren. Als alles is zoals het is zoals een laag overvliegend vogeltje mij vertelde en beide organisaties het beeld inderdaad afwijzen, mag dat wat mij betreft bestempeld worden als het niet getuigen van respect van wat onze voorvaderen aan het begin van de vorige eeuw aan de gevel van de Josephschool aan de Heereweg een plaats gaven. En dus wordt de grote hamvraag wat er met dat beeld moet gebeuren. Ik maak me sterk dat men dit kan melden bij de gemeente, die nu eigenaar is van de grond en de opstallen en de boel voor verkaveling gaat verkopen.

Paus Pius IX heeft Jozef in 1870 per decreet uitgeroepen tot beschermer van de kerk. Maar hij is ook de beschermheilige van de timmerlieden en arbeiders in het algemeen en wordt in het buitenland aangeroepen als patroon van maagden, religieuze communiteiten, echtgenoten, het huisgezin en van stervenden. Kortom, het kan eigenlijk zo ongeveer overal in de tuin geplaatst of aan de muur bevestigd worden. Eigenlijk hoop ik dat het vogeltje het bij het verkeerde eind heeft en een boodschap niet goed heeft begrepen. Zoals kennelijk ook wethouder Van der Laan op het verkeerde been werd gezet, maar de gemeente heeft volgens de wethouder wel budget voor het restaureren en vervoer van het beeld gereserveerd.

Laten we hopen dat alles wat hiervoor geschreven is op een misverstand berust en het beeld alsnog de plek krijgt die het als cultureel erfgoed verdient. Bijvoorbeeld op nagenoeg dezelfde plek bij de nog te bouwen villa's. Zo niet…. Dan nodig ik u uit om te helpen een goede plek te verzinnen en dit door te geven aan de gemeente. Wie weet komt St. Joseph dan toch nog goed terecht.

Uit de krant