Het Ongerief speelt in 't Huys Dever.
Het Ongerief speelt in 't Huys Dever. Foto: pr

Het Ongerief speelt in 't Huys Dever

Cultuur

CONCERT • Op zaterdag 6 april speelt Het Ongerief om 20.00 uur in 't Huys Dever, Heereweg 349A in Lisse.

Het Ongerief bestaat uit drie muzikanten met een uiteenlopende muzikale achtergrond. Wat zij delen, is de liefde voor vroege en traditionele muziek. Die muziek combineert Het Ongerief met eigentijds en zelfgeschreven materiaal.

Het resultaat is een repertoire waarin een 12de eeuwse cantiga hand in hand gaat met een hedendaags serieel werk en waarin de bewerking van een processiemars uit Nederokkerzeel vloeiend overloopt in een hora van bij de Bosporus. Voeg daarbij de eigen liederen op teksten van bijvoorbeeld Francois Villon, ee cummings (inderdaad, geschreven met kleine letters!) en Habakuk II De Balker, en het beeld van het eigengereide en tegendraadse programma van Het Ongerief is compleet.

Het doet denken aan folk, maar met een eigen geluid. Het tegendraadse blijkt ook uit het bespeelde instrumentarium van Het Ongerief. Dat loopt uiteen van renaissance- en barokblokfluiten tot licht versterkte bouzouki, mandola, dobro en elektrische basgitaar. Het draagt ertoe bij dat de gespeelde middeleeuwse muziek een onverwachte actualiteit krijgt maar ook dat eigentijds werk naadloos in een eeuwenoude context past. Het Ongerief bestaat uit: Erwin Vleder, bassist afkomstig uit de metal.

Bij de meerstemmige arrangementen van Het Ongerief heeft zijn basgitaar een opvallende rol als melodie-instrument. Lydia Nagel, blokfluitiste, opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Bij Het Ongerief neemt zij naast blokfluiten ook zangpartijen voor haar rekening. Willem Vermaase, folkveteraan die zijn sporen verdiende in bands als The Crooks, Mijn Maats & Ik, 't Gelag en Surmeuse Woodhouse & DeHand. Hij zingt en speelt alles dat snaren heeft, van mandoline tot stratocaster. Het Ongerief heeft vorig jaar de cd Lorem Ipsum uitgebracht. Deze is onder andere te beluisteren op Spotify. Kaartjes voor het concert zijn € 15,00 en deze zijn te bestellen op kasteeldever@gmail.com of telefonisch op 0252-411430. Betaling kan alleen contant.

Uit de krant