Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren in 2019 in bloeiende Bloembollenstreek | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Tulpen keuren bij Keukenhof.
Tulpen keuren bij Keukenhof. (Foto: pr)
Keukenhof

Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren in 2019 in bloeiende Bloembollenstreek

KEURING • Voor de 28ste keer ontmoetten de 54 beste keurders van Nederland, zowel jong als oud, elkaar op het Nederlands Kampioenschap Tulpen Keuren op vrijdagmiddag 29 maart, dat voor de zesde keer in Keukenhof werd gehouden. Voorzitter Gerard van Dijk memoreerde het al in zijn openingswoord. Geen vorst dit jaar en nauwelijks een Hollandse winter zorgden ervoor dat de Bloembollenstreek al vroeg in bloei staat met velden vol kleur. Ook Keukenhof zelf liet zich niet onbetuigd. Van Dijk was dan ook van mening dat het corsobestuur deze ontwikkelingen met argusogen volgt.

Spreker ging vervolgens in op het verstrekken van zogenaamde wildcards. Deze keer viel de familie Vroling, die o.a. bij de 3Ban Flora keurde de eer te beurt. Uitgangspunt bij deze wildcards is dat zij niet overdraagbaar zijn, maar dat de deelnemer of deelneemster ook niet in een regionaal team mag zijn afgevaardigd. De regio's gaan namelijk altijd voor.

Dat de privacywet deze keer een belangrijke rol vervulde hebben alle keurders ervaren. Niet dat het bestuur op dat fenomeen zat te wachten, maar helaas het is niet anders, aldus Van Dijk.

De aanwezigen werd ook duidelijk gemaakt dat het klimaat in de kas van het Willem Alexander Paviljoen nauwelijks een rol speelt bij het behalen van het kampioenschap. Uit onderzoek naar de behaalde resultaten in de afgelopen jaren blijkt zelfs dat de meeste kampioenen in de 2de groep keurden. Toch ging de jury na de 1ste keuringsronde met de beoordelingscommissie kijken of er potten opnieuw gekeurd moesten worden. Dat bleek niet het geval.

Omdat niet alle deelnemers gelijk kunnen keuren, worden zij in 2 groepen ingedeeld. De groep die niet keurt kan de kennis botvieren op de bloemen van een aantal tulpen in vazen. De eerste letter van elke soort vormt een spreuk. Deze keer bleek deze NK Bloemenquiz wel erg moeilijk. Niemand van de keurders bleek in staat de juiste letters te vinden. De spreuk "Goed Tulpen Sortiment" werd dan ook door niemand aan het papier toevertrouwd. Toch was er een winnaar in de persoon van Jan Boon uit Hem. Hij mocht de door Keukenhof beschikbaar gestelde prijs in ontvangst nemen. Tweede en derde werden respectievelijk Jeffrey van Woesik uit Breezand en Marc Duin uit Heemskerk.

Nadat de magen waren gevuld was het tijd voor de ontknoping van dit Nederlands Kampioenschap. Voordat dat echter kon plaatsvinden waren er nog een paar prijzen uit te reiken. Gedurende het keuringsseizoen in de regio's werd er ook een keuring georganiseerd tijdens de vaktentoonstelling in Zwaagdijk. Daar moesten de bekende 10 potten worden beoordeeld en bovendien kon men de keuringskunsten vertonen op 5 kisten met tulpen uit de waterbroei. De pottenkeuring werd gewonnen door Ronald Mes uit Wervershoof, terwijl er bij de kistenbroei 2 winnaars waren, te weten Adam Pyta uit Hoogkarspel, die al jaren in de bovenste keuringsregionen van zich laat horen en Frank Kreuk uit Enkhuizen.

Ondertussen steeg de spanning ten top. Wie o wie was de Nederlands Kampioen 2019? Op zijn eigen wijze bouwde Gerard van Dijk die spanning nog een beetje op, door bij de jongeren met nummer 12 te beginnen en uiteindelijk de nummers 3, 2 en 1 te noemen. Jurre Groen uit 't Veld bleek met 13 strafpunten de Nederlands Kampioen bij de junioren te zijn met een score van 13 strafpunten. Knap tweede werd Judith Bakker uit Venhuizen, terwijl de derde plaats werd ingenomen door Jesper Pijnacker uit Julianadorp, die in de barrage iets te sterk bleek voor Brent Hoff uit Bovenkarspel .

De kampioen bij de senioren, werd na Mattie Obdam uit Venhuizen die derde werd en Ruud de Waard uit Breezand, die, omdat hij in de barrage net iets beter was dan Obdam, de tweede plaats mocht innemen, Johan Commandeur uit Middenmeer die met 9,5 strafpunten de magische score van 10 strafpunten doorbrak. Jurre Groen wist toen meteen dat niet hij, de kampioen bij de junioren, maar Commandeur met deze lage score de nieuwe Nederlands Kampioen was. Overigens keurde Commandeur in de 2de groep.

Tenslotte moest de beste groep keurders nog worden bekendgemaakt. Het bleek met nipte meerderheid de groep uit de regio Stede Broec, waarvan de 4 beste keurders samen 45,5 strafpunten scoorden. Tweede werd het team uit Anna Paulowna/Breezand met 57 strafpunten en de derde plek was voor Niedorp met 49 strafpunten.

Na het bekendmaken van al deze winnaars kon het bestuur zich weer richten op de bezoekerskeuring die nog 2 dagen bij Keukenhof plaatsvond. Langs het verlichte pad langs het Oranje Nassau paviljoen trokken de aanwezigen, na een spannende en gezellige avond met dank aan Keukenhof in het donker weer huiswaarts.

De uitslag luidt:

Junioren

1 Jurre Groen, 't Veld 13 strafpunten

2Judith Bakker, Venhuizen 13,5 strafpunten\

3 Jesper Pijnacker, Julianadorp 14,5 strafpunten


Senioren

1 Johan Commandeur, Middenmeer 9,5 strafpunten

2 Ruud de Waard, Breezand 10,5 strafpunten

3 Mattie Obdam, Venhuizen 10,5 strafpunten


Groepswinnaar

1 Stede Broec 45,5 strafpunten

2 Anna Paulowna/Breezand 47 strafpunten

3 Niedorp 49 strafpunten.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>