Afbeelding
Foto: pr

Meer en meer woningbouw nodig

Column

Je kunt het nog nieuwe college van Lisse van alles meegeven, maar duidelijk is in elk geval wel dat het een team is dat onvervaard voortgaat op de ingeslagen weg wat betreft de invulling van het collegeakkoord. Met als een van de speerpunten het woningbouwbeleid en dan met name voor starters en oudere jongeren.

Een groep die niet of nauwelijks aan woonruimte komt. Enerzijds omdat de huizen er niet zijn, anderzijds omdat ze nogal eens hoog in de prijs zitten als het om de huur gaat. Wethouder Jeanet van der Laan liet de pers vorige week weten dat het college negen locaties in beeld heeft waarop gebouwd of getransformeerd kan worden. Dat is nogal wat, zo zult u denken, maar het betreft allemaal relatief kleine projecten. En daarover moet nog veel gedacht en gepraat worden met eigenaren van de locaties en ook de gemeenteraad, want sommige van die locaties behoren Lisse toe en in dat kader heeft men niet met andere partijen te maken.

Een van de meest opvallende projecten is de tijdelijke huisvesting (zeg vijf tot tien jaar) in het voormalige gebouw van Zwets en Zeitlinger. Dat is een ommekeer in het denken, waar ontwikkelaar Adriaan van Erk ongetwijfeld positief over zal zijn. Dat was hij ook toen het vestigen van vluchtelingen in dat gebouw aan de orde was. Dat ging niet door en nu is er dat alternatief. Een verrassing, want toen het pand geen dienst kon doen voor de COA en in de wandelgangen werd geopperd dat er dan dus wel ruimte voor starters in gerealiseerd kon worden, werd de boot afgehouden. Dat kon niet omdat het pand in feite staat op een bedrijventerrein en dan is woningbouw uit den boze. Met als uitzondering dan voor die vluchtelingen. Doch ziet, hoort en verwondert u: wat de gemeente betreft is het gigantische pand nu toch in beeld voor het ontwikkelen van betaalbare woonruimte voor starters en oudere jongeren die tot sint-juttemis bij moeders pappot moeten blijven, omdat er voor hen geen betaalbare woonruimte is. Van der Laan had met betrekking tot dit project nog geen enkele vastigheid, omdat er nog het nodige met onder andere de eigenaar besproken moet worden, maar wat de gemeente en de huisvestingsmogelijkheden betreft staat de deur dus kennelijk op een kier. Daar kijk je dan wel even van op, want binnen ongeveer vier jaar is er een fikse omslag in het denken aan de orde. Het college zal daar werk van maken net zoals het bouwen of verbouwen van de Rembrandtschool en de voormalige Christelijk Nationale School op de kruising Broekweg/Hyacinthenstraat. En natuurlijk wordt ook weer het oog gericht op een groot project als Geestwater. En let wel: niet alle woningen zullen worden gebouwd voor starters, maar kunnen wel de doorstroming bevorderen. Bladerend in oude kranten bleek me dat de woningnood een fenomeen is dat sinds het einde van de oorlog de kop op stak en waarover bij massale nieuwbouw, zoals in de Poelpolder, steeds werd gezegd dat dit het einde van de woningnood zou betekenen. Daar is niks van terecht gekomen. Het is oprecht de vraag in hoeverre het huidige college erin zal slagen die woningnood op te heffen. Al was het maar voor een klein deel en dan met name voor de groep starters. Er is op dit gebied in elk geval nog veel te doen voor het college.

Reageren? arie.thea.veld@ziggo.nl

Uit de krant