Willem Heemskerk, voorzitter van het Bloemencorso van de Bollenstreek.
Willem Heemskerk, voorzitter van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Foto: Willem Krol

'Bloemencorso is het feestje van de hele Bollenstreek'

Algemeen

INTERVIEW • Willem Heemskerk (58) bekijkt dit jaar het 72ste Bloemencorso niet met familie en vrienden langs de kant van weg, maar als voorzitter van het naar eigen zeggen 'grootste lentefeest van Nederland'. "Dat je het gezicht van het Bloemencorso bent, dat krijg je er gratis bij. Maar ik ben gewoon een van de 1.500 vrijwilligers. Zo zie ik het ook. Zonder voorzitter rijdt er wel een corso, maar zonder alle vrijwilligers niet. Dan komt er geen hyacint op de wagens."

Willem Heemskerk heeft een uitgesproken mening over zijn nieuwe rol. In de drukke dagen voorafgaand aan het Bloemencorso, op vrijdag 12 en zaterdag 13 april, heeft hij tijd vrij gemaakt voor een interview. In de Klinkenberghal in Sassenheim, op de plek waar alle wagens klaar staan voor de eerste bloemen, vertelt hij over de afgelopen negen maanden. Het is niet geheel toevallig ook de plek waar vorig jaar de vraag kwam over het voorzitterschap. "Tijdens de opbouwdagen in april was ik hier vanuit de Rabobank. Toen werd de vraag gesteld of ik voorzitter van het Bloemencorso wilden worden. In maart had ik voor mezelf al besloten bij de bank weg te gaan, dus het was heel mooi dat dit op mijn pad kwam. Lang heb ik er niet over nagedacht. Bij het corso heb ik een gevoel, daar zet ik mij graag voor in. Het is erfgoed dat door de streek rijdt."

Grote schoenen
In juli vorig jaar wordt bekend dat de in Sassenheim woonachtige Heemskerk ('maar ik ben geboren in Noordwijkerhout en heb in Noordwijk, Lisse, Hillegom en Sassenheim bij de Rabobank gewerkt, dus noem mij maar een 'Bollenstreker') de opvolger is van de plotseling overleden Leo van der Zon. Die stond (en staat) bekend als Mister Corso. "Het zijn inderdaad grote schoenen, die ik heb aangetrokken. We kwamen elkaar regelmatig tegen in de streek. Leo was een bestuurder van omvang, met onder andere die zestien jaar voorzitterschap van het corso. Door zijn plotselinge overlijden, was er geen overdracht. Ik kan hem niets meer vragen. Dus stel ik die aan de andere bestuursleden. Het belangrijkste is wel dat het publiek niets van die wisseling merkt. Het blijft een authentiek mooi corso, daar moet je niet teveel aan willen veranderen."

Echte Bollenstreker
Heemskerk is dus een echte Bollenstreker. Zijn vader was bollenkweker in Noordwijkerhout. Voorop bij zijn ouders op de fiets naar Sassenheim zag de kleine Willem het eerste Bloemencorso toen hij een jaar of vier was. "Mijn vader had bloemen op het land staan, maar maakte toch tijd om te gaan kijken. Het corso was een uiting van het bollenvak natuurlijk." Later verhuisde Heemskerk naar Sassenheim, ging daar ook regelmatig met zijn kinderen kijken. Ook hielp hij voor zijn werkgever Rabobank een aantal jaar mee met de corsowagen van de bank steken. "Dat is wel mijn eerste bijdrage geweest," lacht hij.

Professionalisering
Na zijn benoeming in juli is hij samen met het bestuur aan de slag gegaan. "Achter de schermen zijn we bezig met professionalisering, al blijft het vrijwilligerswerk. Dat is niet iets dat van mij afkomt, het bestuur is daar al langer mee bezig. Bij mijn aanstelling waren in het bestuur twee vacatures, die zijn inmiddels ingevuld. Verder zijn we bezig met het vormen van commissies. Voorheen deden de bestuursleden heel veel zelf, maar dat is met een steeds groter wordend evenement niet meer te doen. Daarom zijn er drie nieuwe bestuursfuncties bij. We hebben een apart bestuurslid voor de verkoop. Het is helaas nog steeds niet zo dat we spontaan opgebeld worden door partijen dat ze mee willen rijden. Daar gaat tijd en energie in zitten. We hebben plek voor achttien praalwagens, maar willen volgend jaar naar de twintig bijvoorbeeld. Ook voor meer luxewagens is nog ruimte. Verder willen we vanaf volgend jaar inzetten op jeugd en educatie, door de jeugd meer betrekken en hen te informeren over wat er gaande is in de streek waar ze geboren en getogen zijn. We hebben bijvoorbeeld al een lespakket ontwikkeld, dus ook op dat vlak zijn we goed bezig. Tot slot is voor de opbouwdagen hier in de hal een eventmanager aangesteld. De opbouwdagen zijn een evenement in een evenement, die kun je er niet zomaar bij doen. Daarmee bestaat het bestuur weer uit dertien personen. Naast dat bezoekers kunnen kijken naar het steken van de wagens, nog steeds onze hoofdactiviteit natuurlijk, wil je ze wel wat meer bieden. We willen ieder jaar meer kwaliteit leveren."

Nieuw ontwerpteam
In zijn eerste maanden kreeg de kersverse voorzitter ook te maken met een onvoorziene 'uitdaging', zoals hij het zelf noemt. De net aangestelde Lucinda van der Ploeg liet in december weten de opdracht voor de praalwagenontwerpen terug te geven vanwege persoonlijke omstandigheden. Het corso zat opeens zonder ontwerper. "Laat ik voorop stellen dat we het in de eerste plaats vervelend vonden voor Lucinda, daarna pas voor ons. Toch vind ik ook dat het kan gebeuren bij zo'n groot evenement. Met de nieuwe ontwerpers, de ervaren Jack van der Ende en Eric Pannenborg, zijn we erg blij. Zij verbinden zich voor langere tijd aan ons, voor zo'n drie jaar. Dat is goed voor continuïteit. Ook met hen gaan we kijken of en hoe we het nog efficiënter kunnen inrichten. Het blijft vrijwilligerswerk."

Uithangbord bollenvak
Het zijn de gebeurtenissen achter de schermen, waarvan het publiek niets merkt. Zij genieten van een prachtig kleurrijk corso. Heemskerk merkt ook bij zichzelf dat hij veel dingen niet wist. "Vorig jaar stond ik langs de kant, geniet ik van het corso en ga weer naar huis. Ik realiseerde mij niet dat daar zoveel vrijwilligers aan gewerkt hebben. En dat het een economische waarde van 15 miljoen voor de streek heeft. Het corso is naast belangrijk voor het toerisme, ook belangrijk voor het vak. De optocht is het uithangbord van het bollenvak. Zo is het ook begonnen, en dat we willen heel graag weer terugbrengen. Ik vind nog steeds dat we onze roots niet mogen verloochenen. We komen bij het vak vandaan, we zijn hun ambassadeur. Ik vind wel dat dat aandacht nodig heeft. Je kunt niet volstaan met 'toeristische attractie', dat is echt tekort door de bocht. Ik vind het Bloemencorso het grootste lentefeest van Nederland. Dan laten wij ons zien. Het is een feestje van en voor de hele Bollenstreek."

Heel bijzonder
Zijn vader is inmiddels overleden, maar moeder Heemskerk gaat met haar 89 jaar nog steeds kijken. "Mijn vader zou het geweldig gevonden hebben dat ik voorzitter ben. Mijn moeder vindt het ook geweldig. Ze vond het heel bijzonder dat ik het ging doen, maar het is een heel bescheiden mens. Ze loopt er niet mee te koop. Dat is wel mooi. Ze gaat kijken in Noordwijkerhout, daar woont ze. Ze zal er ongetwijfeld van genieten. En misschien dat ze nu ook iets anders naar het corso kijkt."

Corso 2019
Het Bloemencorso rijdt op vrijdagavond 12 april in Noordwijkerhout. Dirk Kuijt verricht de officiële opening. Op zaterdag 13 april rijdt het corso van Noordwijk naar Haarlem. Het vertrek is een kwartier eerder dan voorgaande jaren, om zo ook eerder bij de Keukenhof te kunnen zijn, waar de meeste toeschouwers staan. Voorafgaand zijn de opbouwdagen in de Klinkenberghal, van woensdag 10 tot en met vrijdag 12 april, waar bezoekers ook van harte welkom zijn. Kijk voor meer informatie op www.bloemencorso-bollenstreek.nl.

Uit de krant