Mogelijk is er dit jaar de terugkeer van Tour de Lisse - foto ter illustratie
Mogelijk is er dit jaar de terugkeer van Tour de Lisse - foto ter illustratie Foto: pixabay

Ren- en toervereniging De Bollenstreek timmert aan de weg

Verenigingen

FIETS • In 1951 werd RTV De Bollenstreek opgericht. Deze ren- en toervereniging, met als thuisbasis Lisse, zocht in De Gewoonste Zaak haar sponsors op, met als gastspreker journalist en schrijver en zelf RTV-lid Thijs Zonneveld. Ceremoniemeester Peter Bemelman gaf het startschot.

Door Jankees Faas

Dat startschot vond dit keer niet in een hotel met gedekte tafels plaats. Bemelman: "Dit keer doen we het lekker informeel. Dit is een voortzetting van het RTV-wielercafé. Wij kunnen niet zonder de ondersteuning en bijdrages van onze evenementen- en clubsponsors. Het bedrijfsleven is nodig om een sport goed te kunnen faciliteren. We draaien als het gaat om bestuur, commissies en vrijwilligers met een compacte groep, waardoor het eigenlijk een bedrijf is geworden."

RTV De Bollenstreek wil meer exposure. Zo hebben Benjamin Bronk en Martijn Rodenburg een film gemaakt over de vereniging die de basis is waar het om draait binnen de club. Bemelman gaf aan dat er mogelijk dit jaar een terugkeer is in afgeslankte vorm van de Tour de Lisse: het evenement voor de jeugd om kennis te maken met de wielersport. Op 22 juni is er in ieder geval de 24e editie van de damesklassieker Ladies Classic. Piet de Ridder over dit evenement: "Samen met Frans Overdevest, Cees Langeveld en mijzelf is dit evenement ooit opgepakt. We hebben nu een organisatieteam van zo'n acht personen. Om deze wedstrijd te organiseren, werken wij met 120 tot 130 vrijwilligers. De Luba Ladies Classic is na het Bloemencorso voor Noordwijk het belangrijkste evenement."

Oud-profrenner Thijs Zonneveld stak meteen van wal over toen hij zelf als junior wedstrijden reed voor De Bollenstreek. "Ik was 17 of 18 toen ik begon met wielrennen. Een van de eerste wielercrossjes kan ik mij nog goed herinneren. Een jochie van een jaar of 13 zat de hele tijd in mijn wiel. Uiteindelijk versloeg hij mij in de sprint. Hij zei na afloop tegen mij: "Dank je wel, meneer." Dat was de eerste keer dat iemand zo tegen mij sprak. Dat jochie was Sebastian Langeveld. Sebas is net als ik groot geworden bij De Bollenstreek. Ik heb hier leren fietsen. Wielrennen is een enorm moeilijke sport. Als je echt goed wil worden, heb je mensen nodig die het stap voor stap uitleggen. Voor mij was dat destijds Martin Schalkers. Die was ploegleider van een beloftenteam in de Bollenstreek. Met een ploegje van onder de 23 trok hij week na week naar allerlei wedstrijden. Daar heb ik leren fietsen. Daarvoor was ik immers voetballer. Ik wist niet hoe je moest trainen, hoe je in een peloton moest rijden en hoe je bochten moest nemen. Ik heb het hier geleerd." Zonneveld over wielrennen in het algemeen: "Het belangrijkste is dat mensen aan het fietsen gaan. Het is goed dat mensen hier kansen krijgen."

Uit de krant