Gratis het Joppe over met De heere Schouten: dat kan op 5 mei.
Gratis het Joppe over met De heere Schouten: dat kan op 5 mei. Foto: pr

Gratis varen met klassieke salonboot

Cultuur

Leiden/Warmond - De klassieke salonboot De heere Schouten vaart tijdens Bevrijdingsdag 5 mei gratis over het Joppe. Dit gebeurt ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de stichting die de eeuwenoude notarisboot beheert.

De salonboot is eigendom van de gemeente Teylingen en is sinds juni 2004 in de vaart als voetveer van Warmond (Koudenhoorn) of de Leidse Merenwijk (Tengnagel) naar de Zwanburgerpolder. Het voetveer wordt bediend door vrijwillige schippers die de wandelaars overzetten. Normaal geldt een tarief van €2 per wandelaar, maar vanwege het jubileum wordt op deze dag kosteloos overgezet.

De Zwanburgerwandelroute geldt als een van de fraaiste wandelingen van ons land en is in totaal ruim 7 kilometer lang, waarvan 1400 meter over de polder waar momenteel vele honderden pasgeboren weidevogels rondstappen.

De heere Schouten kan per overtocht 12 passagiers vervoeren. Het ranke scheepje is gebouwd in 1908 in Muiden en is prachtig gerestaureerd.

De salonboot is in de zomermaanden in de vaart op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 10 en 16.30 uur. Voor meer informatie over o.a. de opstapplaatsen zie www.zwanburgerroute.nl

Uit de krant