Het pas gesnoeide groen bij de wielerbaan verdwijnt in de shredder.
Het pas gesnoeide groen bij de wielerbaan verdwijnt in de shredder. Foto: Esther Akerboom

Onrust over kap- en snoeibeleid

Politiek

GROEN • Het kap- en snoeibeleid van de gemeente Lisse blijft de gemoederen flink bezig houden. Heerste er eerder al flinke verontwaardiging onder veel inwoners over het kappen van 240 bomen, nu is dat vanwege de snoei van de bomen midden in het broedseizoen. Veel mensen vragen zich af waarom de gemeente hiervoor heeft gekozen.

Door Esther Akerboom

Een van die mensen is Ineke van der Veek, woonachtig in de Poelpolder. Voor haar deur stonden prachtige grote kastanjebomen die in een dag werden afgezaagd en afgevoerd. "Ik kreeg er tranen van in mijn ogen. Je kunt aan de stronk zien dat er niks mis was met die bomen. Nu wordt er weer gesnoeid, terwijl er vogels zitten te broeden. En dat niet alleen, hele bosschages zijn tot de grond gelijk gemaakt, de eenden hebben amper plek om zich met hun jongen te verschuilen en er worden hele nesten binnen no-time opgegeten door de meeuwen." Haar partner is het hartgrondig met haar eens. "De afgezaagde takken vallen op struiken waar wel eens nesten kunnen zitten van merels, lijsters of eenden. Die worden van hun nest gejaagd en komen misschien nooit meer terug. Zeker niet als al die takken ter plekke ook nog eens worden gehakseld, dat maakt zo'n verschrikkelijke herrie." Zij zijn bepaald niet de enige Lissers die zich opwinden over het huidige groenbeleid. Op Facebook krijgen berichten over dit onderwerp veel bijval.

Volgens Nico Sluymer, hoofd groenvoorziening, krijgt hij momenteel veel vragen over de grootschalige bomenkap en het snoeien in het broedseizoen. "In 2017 is de flora- en faunawet die voorschreef dat er tijdens een bepaalde periode niet mag worden gekapt en gesnoeid, losgelaten omdat bleek dat gemeenten anders hun werk niet meer kunnen doen. In Lisse wordt nog maar sinds kort onderhoud gepleegd aan de bomen en er moest veel worden ingehaald. We hebben echt alleen zieke bomen weggehaald, ook al kon je dat vaak niet aan die bomen zien. Er wordt vooraf een rapport gemaakt door een deskundige die losstaat van het bedrijf dat de bomen kapt", vertelt hij. "Procentueel gezien is het niks, we hebben meer dan 10.000 bomen staan. En iedere boom wordt vervangen. Er komt binnenkort een filmpje op de website van de gemeente waarin alles wordt uitgelegd." Van der Veek vraagt zich af waarom het dan allemaal zo haastig moest gebeuren en er niets is terug geplant voor haar huis. "We zijn dit jaar door omstandigheden te laat begonnen", legt Sluymer uit. "Dat is een foute keuze geweest, volgende keer willen we veel eerder klaar zijn en direct nieuwe bomen planten. We proberen zo groot mogelijke exemplaren terug te planten, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Bovendien is het heel moeilijk om te kiezen welke bomen er moeten komen want heel veel soorten kampen met ziektes."

Over het snoeien is hij ook duidelijk. "Er wordt vooraf door een deskundige gekeken of er nesten zijn. Als die er zijn wordt er beslist niet gesnoeid. We kijken ook of het echt nodig is, groen van een jaar of 30, 40 oud is echt wel aan vervanging toe."

Op de vraag waarom de snoei en kap zo rigoureus moeten, is Sluymer duidelijk, het draait allemaal om geld: "Als we ergens op moeten bezuinigen, dan bezuinigen we op het groen. De raad, de wethouders zeggen gewoon dat er bezuinigd moet worden. 'Haal er maar een vak struiken uit, maak er maar gras van, want dat is goedkoper in onderhoud.' En wij kunnen het geld ook maar één keer uitgeven. We houden wel rekening met de bijen en vlinders met de nieuwe aanplant."

Verantwoordelijk wethouder Kees van der Zwet weerspreekt deze gang van zaken. "Het is ons niet bekend dat er bosschages worden verwijderd om plaats te maken voor gras. Er is geen sprake van bezuinigingen, integendeel, we investeren extra in biodiversiteit door onder andere de aanplant van bomen en heesters die voedsel en schuilgelegenheid bieden voor verschillende fauna. Bermen en waterkanten snoeien we maar twee keer per jaar, zo laten we nectar- en stuifmeelgevende kruiden langer bloeien."

Van der Veek houdt er gemengde gevoelens aan over. "Laat ze maar eens in de Poelpolder komen kijken hoeveel bosjes er zijn weggehaald voor gras. Ik weet niet wat ik hier allemaal van moet denken."

Uit de krant