Alpe d'HuZes: opgeven is geen optie | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl

Alpe d'HuZes: opgeven is geen optie

Even op de fiets de wedstrijd van FC Lisse tegen Harkemase Boys bezoeken!
Even op de fiets de wedstrijd van FC Lisse tegen Harkemase Boys bezoeken! (Foto: pr)

GOEDE DOELEN • Een team van FC Lisse-vrijwilligers, Rob van Amsterdam, Martin Duinkerken, Jorit Doeswijk en Robin Franssen, doet samen met Cassandra Lubbers op donderdag 6 juni mee aan Alpe d'HuZes. Onder het motto 'help kanker de wereld uit' gaan zij hun best doen om te laten zien dat opgeven geen optie is. Als trainingsritje reden Rob en Jorit (foto) zaterdag 11 mei ruim 200 kilometer tegen de wind in om in het Friese Harkema de wedstrijd te bezoeken van het eerste team van FC Lisse.

Door Jankees Faas

De vijf 'strijders' hebben allemaal een persoonlijke reden om mee te doen aan Alpe d'HuZes. Rob is er voor de zevende keer bij. Rob begon in 2011 aan Alpe d'HuZes, omdat zijn moeder kanker had. "Ik wilde iets doen met het idee dat in de toekomst kanker te genezen is. Pol de Jaeger, die al eerder Alpe d'HuZes deed, kon mij enthousiaste verhalen vertellen over de saamhorigheid die er een week lang heerst. Zo heb ik het ook mijn eerste keer ervaren. Uiteindelijk krijgt het virus je te pakken en wil je elk jaar naar Alpe d'HuZes." Rob hoopt nu hij 40 is voor de 40ste keer de beklimming te voltooien van de beroemde berg. Vlak voor het overlijden van zijn moeder maakte Stichting Ambulance Wens in 2012 het voor haar mogelijk om ter plekke haar twee zonen (naast Rob ook Barry) in actie te zien komen tijdens Alpe d'HuZes. "Ze lag boven in een KWF-tent op een brancard. Toen ik voor de vierde keer boven kwam zag ik haar daar liggen. Een emotioneel moment. Op de dag dat ze overleed vroeg ik in welke bocht ze een kaars wilde. Dat is bocht 7 geworden."

Jorit begon ooit met fietsen op de Alpe d'Huez. "Vrienden hadden met mij de weddenschap, dat ik niet boven zou komen. In die tijd, 2010, zat ik nog nauwelijks op de fiets. Nadat ik was gestopt met voetballen stortte ik mij pas echt serieus op het fietsen. Vanwege mijn vader had ik ooit het idee om ter nagedachtenis aan hem een keer mee te doen aan Alpe D'HuZes." Op 29 mei 2013 overleed de vader van Jorit aan lymfklierkanker. Hoe symbolisch is het dan zes jaar later zes keer de Alpe te beklimmen.

Martin doet mee, nadat bij zijn vader de diagnose kanker werd vastgesteld. Rob, Martin en Jorit hebben als doel zes keer om hoog te fietsen, Robin doet dit vier keer hardlopend.

Zes keer de Alpe d'Huez op is afzien. Het motto is echter: opgeven is geen optie. Jorit: "Als ik het niet red, dan zal het waarschijnlijk aan mijn fiets liggen. Op mentaliteit kom je ver. De voorbereiding was prima." Rob daarop aanvullend: "Een uitspraak van Martin Hersman is: "Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding." Welke tips geeft ervaringsdeskundige Rob mee aan zijn wielermaat Jorit? "Iedere beklimming duurt ongeveer 1,5 uur. Je moet op tijd eten en drinken. En pas je kleding aan. In de ochtend is het rond het vriespunt, tijdens het klimmen krijg je het bloedheet, bij de afdaling moet je je handschoenen weer aan."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>