De Gereformeerde Kerk blijkt het minst geschikt als gebouw voor de nieuwe gemeente in wording. | Foto: AihV
De Gereformeerde Kerk blijkt het minst geschikt als gebouw voor de nieuwe gemeente in wording. | Foto: AihV Foto: Arie in 't Veld

Gereformeerde Kerk gaat mogelijk dicht

Algemeen

Lisse • Enige tijd geleden werd bekend dat er studie zou worden gedaan naar het toekomstige gebruik van kerkgebouwen in Lisse. Inmiddels is duidelijk dat er grote kans bestaat dat de Gereformeerde kerk aan de Heereweg (van dominee Ruijs) afgestoten wordt.

Door Arie in 't Veld

Per 1 januari 2020 fuseren de Hervormde Kerk en de Gereformeerde Kerk tot de nieuwe Protestantse Gemeente Lisse. Van de drie kerkgebouwen die nu nog in gebruik zijn, blijft uiteindelijk één kerk over. In het kerkorgaan Drieklank staat dat de werkgroep Gebouwen en Vermogen onderzoek heeft gedaan naar de beste keuze voor die kerk. Het heeft een lichte voorkeur opgeleverd voor behoud van de Grote Kerk aan het Vierkant ten opzichte van de Pauluskerk in de Poelpolder. Het gebouw van de Gereformeerde Kerk aan de Heereweg is het minst geschikt om te behouden, stelt de werkgroep.

Er staat overigens nog niets vast. Eerst wordt 21 mei een presentatie aan de gemeenteleden gegeven. In het kerkblad staat overigens niets vermeld over wat er eventueel met het af te stoten kerkgebouw moet gebeuren en gaat men ook niet in op het feit dat de Grote Kerk een Rijksmonument is waarmee niet te sollen valt. Als bruikbaar voor de nieuwe gemeente in wording ontlopen de Grote Kerk en de Pauluskerk elkaar niet veel. Beide zijn goed onderhouden en voldoen aan eisen zoals voldoende zitplaatsen, een flexibele inrichting van de kerkzaal en een ontmoetingsruimte voor 50 tot 175 personen. Het onderzoek maakt duidelijk dat nog onzeker is wanneer en hoe de nabijgelegen gebouwen rond de Grote Kerk beschikbaar komen voor kerkelijke activiteiten, denk aan de kosterswoning en de Proeverij. De Pauluskerk is technisch makkelijker aan de huidige bouweisen aan te passen, maar de Witte kerk heeft een betere plek in het centrum. Ook is de Pauluskerk eventueel makkelijker te verkopen. Nog niet bekend is of de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Gemeente Lisse akkoord gaan met de beoogde interieuraanpassingen aan de Grote Kerk. De kerkenraden nemen op 17 juni een voorgenomen besluit; op 18 juni volgt hierover een gemeenteberaad en op 8 juli nemen de kerkenraden een definitief besluit.

Uit de krant