Organist Gerben Mourik gaat improviseren over gregoriaanse thema’s. Als improvisator geniet hij internationale bekendheid. | Foto: pr.
Organist Gerben Mourik gaat improviseren over gregoriaanse thema’s. Als improvisator geniet hij internationale bekendheid. | Foto: pr. Foto: pr.

Orgelconcert door Gerben Mourik in Sint Agathakerk

Algemeen

Lisse • De Stichting Vrienden van het Adema-orgel organiseert op zaterdag 25 mei weer een orgelconcert in de Sint-Agathakerk. Het monumentale Adema-orgel wordt bespeeld door Gerben Mourik, organist van de Grote of Sint-Michaëlskerk in Oudewater. Het concert begint om 20.15 uur, de toegang is gratis.

Mourik is voor het eerst te gast in Lisse en heeft een aantrekkelijk en afwisselend programma samengesteld. Het concert wordt zeer feestelijk geopend met de 'Finale' uit de Orgelsymfonie van Camille Saint-Saëns. Een spetterend en beroemd stuk 'vuurwerk', oorspronkelijk bedoeld voor orgel en orkest. Daarna volgen twee werken van Nederlandse bodem, 'Adagio molto' (uit: Symfonie IV) van Jan Bonefaas en het 'Deuxième Choral' van Hendrik Andriessen. Van de Franse componist en organist Jules Grison klinken vervolgens de 'Pastorale en La' en de zeer beroemd geworden, spectaculaire 'Toccata'.

Gerben Mourik behaalde de diploma's Uitvoerend Musicus Eerste Fase – met aantekening orgelimprovisatie – en de Master Uitvoerend Musicus (met als hoofdvakken orgel & improvisatie) aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Hij heeft een uitgebreide concertpraktijk, met als speerpunten het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren.

Na afloop is er een collecte om de onkosten te bestrijden.

Uit de krant